Albert i Elza AjnštajnFOTO: WIKIPEDIA/LIBRARY OF CONGRESS / RAS SRBIJA

O Elzi Ajnštajn često se govori kao o pouzdanom osloncu velikog naučnika, kao ženi koja je znala kako da se nosi sa njim. Negovala ga je 1917. kada se ozbiljno razboleo i pratila ga na putovanjima kada je dobio status poznate ličnosti. Ali, istorija i prava priroda veze Elze i Alberta je mnogo mračnija i uvrnutija.

Elza Ajnštajn je rođena kao Elza Ajnštajn 18. januara 1876. godine. U prethodnoj rečenici nema greške. Elzin otac bio je Rudolf Ajnštajn, rođak Albertovog oca. Sumanutost tu ne prestaje… I majke Elze i Alberta su takođe bile sestre, što čini ovaj bračni par i najbližim rođacima.

Albert Ajnštajn u razgovoru sa novinaromFOTO: ROTHMAN’S DEPARTMENT STORE/ROTHMAN’S GUITARS/ART IN SOUTHOLD / FACEBOOK
Albert Ajnštajn u razgovoru sa novinarom

Elza je promenila prezime kada se udala za prvog muža, Maksa Loventala, 1896. godine. Njih dvoje dobili su troje dece pre razvoda 1908. godine, a onda je Elza povratila svoje devojačko prezime udajom za Alberta.

Surov prema Milevi

Albert Ajnštajn je, kao što je poznato, bio u braku pre Elze. Njegova prva žena, Mileva, bila je srpska matematičarka, a njihova svadba upriličena je 1903. godine. Mada je Ajnštajn isprva bio imresioniran šarmantnom Milevom, arhiv 1.400 pisama koje je napisao dokaz su da su se otuđili i da je on čak bio surov prema njoj.

Mileva i Albert AjnštajnFOTO: WIKIPEDIA / WIKIPEDIA
Mileva i Albert Ajnštajn

Pisma su, inače, poklon Elzine ćerke Margo ranih osamedestih. Margo je preminula 1986. godina i naznačila je da pisma koja je donirala mogu da budu otvorena tek 20 godina nakon njene smrti.

Pisma o vezi i mračnim tajnama izmešana su sa onim o naučnim otkričima, kao ono što je Albert 1915. godine napisao sinu: „Upravo sam završio najbolji rad svog živora“ (verovatno proračun koji je dokazao njegovu teoriju relativiteta).

U jednim od pisama Milevi dao je pricznu listu šta ona treba da radi za njega kako bi im brak i dalje funkcionisao:

„A. (1) Moja odeća i posteljina moraju da budu dobro održavane

(2) Serviraš mi tri obroka dnevno u mojoj sobi

B. Odreći ćeš se svakog ličnog kontakta među nama, osim kada si obavezna da sa mnom prisustvuješ društvenim događajima“, napisao je Albert i dodao da on mora da napusti prostoriju bez pogovora kada to od nje traži.

Od rođaka do ljubavnika

U međuvremenu, Albert je počeo da se zbližava sa Elzom 1912. godine, još uvek oženjen Milevom. Mada su prvo samo provodili vreme zajedno, kao tipični i normalni rođaci, u to vreme su počeli da razmenjuju romantične prepiske.

Dok je bio bolestan Elza je dokazala njenu odanost Albertu i brinula se o njemu 1919. godine, kada se on razveo od Mileve.

Venači su se 2. juna 1919. godine, nedugo po njegovom razvodu. Ali, pisma koje je ostavila Margo pokazala su da on nije bio u žurbi.

AJNŠTAJN JE IMAO DVA BRAKA, A ONDA JE DOSPEO U ŠAKE FATALNE RUSKE ŠPIJUNKE

Albert Ajnštajn je posle prvog braka Milevom Marić i drugog sa jevrejskom rođakom Elzom, „dospeo u šake“ zanosnoj Ruskinji Margariti Konjenkovoj, koja je, igrom slučaja ili sticajem okolnosti, bila sovjetska špijunka. I sve to u vreme kada su SAD uveliko pravile atomsku bombu.

– Rođaci su najviše pokušavali da me prisile na brak i mogu se pripisati sujeti i moralnim predrasudama, koje su još bile vrlo žive među starijim genracijama – napisao je on.

Emotivno nestabilni Albert

Kao i naklonost u prvom braku, tako se i u drugom kod Alberta izokrenula. Imao je afere sa mnogim mladim ljubavnicama.

Jednom je tokom braka Elza saznala za kratku romansu sa Etel Mihanovski, jednom od njenih prijateljica, a Albert joj je napisao u poruci: „Čovek treba da radi ono u čemu uživa, sve dok ne povređuje nikoga.“

Elzina deca iz prvog braka navodno su ga posmatrala kao na oca, ali je on takođe bio zaljubljen u njenu najstariju ćerku, Ilze. U jednom od zapanjujućih otkrića, Albert je želeo da raskine sa Elzom i zaprosi umesto toga njenu dvadesetogodišnjakinju.

Međutim, u ranim tridesetim antisemitizam je bio u usponu, a Albert je postao meta desničarskih grupa. Dva faktora doprinela su da Albert i Elza odluče da se presele iz Nemačke u SAD 1933. godine. Nedugo nakon toga, Elza je dobila vesti da je Ilze dobila rak. Ilze je živela u Francuskoj i ona je odmah otišla kod nje da provede sa njom poslednje dane.

Po povratku iz Francuske Elza se borila sa sopstvenom bolešću. Javili su joj se srčani i problemi sa jetrom i pogoršavali se. Tokom tog vremena, Albert se udubio u naučni rad. Sjajni matematički um, bio je mračan za duboke i emotivne veze.

Elza je umrla 20. decembra 1936. godine u porodičnom domu u Prinstonu, a priča se da je Albert iskreno bio slomljen zbog njene smrti. Njegov prijatelj Piter Baki rekao je da je to bio prvi put da ga vidi kako plače.

Izvor: Blic/ allthatsinteresting.com