Privlačno je sve što je nesavršeno?

Istraživanje: Privlačno je sve što je nesavršeno?

Neobičan izgled može delovati kao nesavršenost, ali upravo on čini pojedince privlačnijim u očima suprotnog pola. Tako barem tvrdi grupa australijskih istraživača čija bi studija mogla da objasni kako i zašto se mode smenjuju.

Istraživanje: Privlačno je sve što je nesavršeno?

Foto.tanjug

Oni su pokušali da dokažu teoriju po kojoj neke osobine postaju poželjne ukoliko ih samo mali broj ljudi poseduje.

Testirali su grupu žena kojoj su pokazali fotografije sveže obrijanih i bradatih muškaraca, zatraživši da ih rangiraju po stepenu privlačnosti.

Ispostavilo se da su bradati muškarci bolje prolazili kada su bili okruženi glatko obrijanim licima, i obrnuto.

„U pojedinim slučajevima, izolovani detalj može da bude prednost“, navodi se u studiji, objavljenoj u časopisu Biologu Letters.

Prema teoriji o seksualnoj selekciji, ženke za parenje biraju mužjake poželjne spoljašnosti, koja se često „reklamira“ ukrasima poput šarenog perja na repu pauna.

Logično bi bilo da ove poželjne karakteristike postanu dominantne u genskom fondu, a da manje poželjne varijante isčeznu. To se, međutim, ne dešava.

Umesto toga, genetske varijacije se ponavljaju kroz generacije posebno iz razloga što u kombinaciji sa „dobrim genima“ pružaju bolje šanse za preživljavanje.

Istraživači su dugo bili intrigirani ovom naizgled kontradikcijom, ali danas smatraju da bi se ona mogla donekle objasniti fenomenom retkih karakteristika, čiji je naučni termin „negativna selekcija zavisna od učestalosti“.

Kod akvarijumskih gupi ribica, na primer, jedinke koje imaju najneobicnije šare imaju najviše uspeha prilikom parenja, a ujedno i žive najduže.

Iz predhodnih istraživanja proizilazi da je raznolikost boja kose u Evropi nastala upravo iz jedne ovakve selekcije, te da muškarci preferiraju smeđu kosu čim postane ređa.

Druge studije su pokazale da muškarce privlače neobična ženska lica koja im se čine „egzotičnim“.

Na ovim rezultatima se temelji i najnovije istraživanje koje nam daje jasniju ideju o značaju različitosti.

Studija australijskih stručnjaka ukazuje, takođe, na prednosti koje pruža moć manipulacije izgledom.

„Neki stil, kao što je na primer puštanje brade, počne da gubi na privlačnosti čim postane učestaliji“, navode istraživači.

To bi moglo da objasni zašto se moda stalno menja.

Novi stilovi uvećavaju šanse u pogledu reproduktivnog uspeha naprosto jer „štrče“. Konformisti potom imitiraju „pomodarce“ što na kraju dovodi do novog talasa „pobunjenika“, i tako u krug.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *