NA KRVI ZARAĐUJU MILIONE!

Afera eksluzivno razotkriva

NA KRVI ZARAĐUJU MILIONE!

Tokom jedne godine Institut za transfuziju zaradi i do četri miliona evra

Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna da se krv koju oni daju besplatno posle naplaćuje pacijentima kojima je neophodna, krv se naplaćuje preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali i prodaje privatnim bolnicama i klinikama

Prema saznanju Afere nadležni u Institutu za transfuziju tražili su da cena krvi u Sbriji poskupi, ali takav predolg Vlada uopšte neće ni da se razmatra

 

 

Instituti za transfuziju krvi Srbije zaradi na prodaji krvi više miliona evra tokom samo jedne godine, otkriva izvor Afere iz zdravstva.

Tokom jedne godine Institut za transfuziju, prema rečima našeg sagovornika, zaradi i do četri miliona evra. Da bi pacijentu bio spasen život i obavila se transfuzija, najveći „potrošač“ krvi Urgentni centar plaća oko 100 evra po svakoj jedinici ove vredne tečnosti, koju dobije iz Zavoda za transfuziju.

Dok instituti za transfuziju odlično zarađuju, dobrovoljni davaoci krvi za svoju humanost dobijaju čokoladu, sok i mogućnost da izbegnu plaćanje participacije od 40 dinara za lekarski pregled!

Prema našem zakonu, građani krv daju isključivo na dobrovoljnoj osnovi. Instituti za transfuziju dragocenu tečnost uzetu od dobrovoljnih davalaca prerađuju i potom prodaju privatnim i državnim zdravstvenim ustanovama. Cena krvi ista je za državne i privatne ustanove. Pacijenti kojima je transfuzija potrebna dobijaju krv besplatno, a novac za ovu uslugu zdravstvenim ustanovama refundira Republički fond zdravstvenog osiguranja, tako da ispada da je plaćaju svi zdravstveni osiguranici u Srbiji.

-Većina dobrovoljnih davalaca krvi ne zna da se krv koju oni daju besplatno posle naplaćuje pacijentima kojima je neophodna, krv se naplaćuje preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, ali i prodaje privatnim bolnicama i klinikama, objašnjava izvor našeg lista i pita se kako to da u privatnim ustanovama nikada nema nestašice krvi, a u državnim ima.

-Nije retkost da se pogotovo tokom letnjeg perioda mnoge operacije u državnim ustanovama odlažu zbog nestašice krvi. To nije slučaj sa privatnim klinikama gde nikada niste čuli da saopštavaju kako imaju nestašicu, kaže sagovornik Afere.

Novac od naplate krvi ide institutima koji ga i prodaju, a kako objašnjava naš sagovornik, zaposleni u Institu za transfuziju od tog novca dobijaju platu, ali i plaćaju putne troškove za one koji prikupljaju krv na terenu, prevoz, kese za krv, setove za aferezne procedure, kartice za određivanje krvnih grupa, reagense za različita testiranja i sve ostalo.

-Po jednom davanju dobrovoljnog davaoca uzima se 450 mililitara krvi. Takvo pakovanje krvi posle obrade, uključujući uzimanje trombocita i plazme, košta oko 6.000 dinara, dok za svaki litar krvi treba da se plati oko 11.200 dinara, ili oko 100 evra, otkriva izvor Afere iz zdravstva.

Prema saznanju Afere nadležni u Institutu za transfuziju tražili su da cena krvi u Sbriji poskupi, ali takav predolg Vlada uopšte neće ni da se razmatra.

-Zaposleni u Institutu su tražili da ova cena krvi bude povećana, ali od toga nema ništa, navodi naš sagovornik.

Prema istraživanju našeg lista krv se najviše koristi u beogradskom Urgentnom centru, ali i u svim ostalim bolnicama u okviru Kliničkog centra Srbije. Takođe, veliki deo rezervi krvi odlazi u kliničko-bolničke centre „Zvezdara”, „Dragiša Mišović”, „Bežanijska kosa” , kao i u Zemunsku bolnicu, Institut za majku i dete, Sokobanjsku, Tiršovu…

Krv se takođe prodaje i privatnim zdravstvenim ustanovama i klinikama, pa tako u jednoj privatnoj klinici prema podacima krv košta neverovatnih 16.000 dinara.

Sve ovo kaže naš sagovornik demorališe dobrovoljne davaoce krvi.

S.R.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *