ISCELJENJE: Zašto imuni sistem napada štitastu žlezdu

feljton

ENTONI VILIJEM: MEDICINSKI MEDIJUM 3 – ISCELJENJE ŠTITASTE ŽLEZDE (4)

 

Zašto imuni sistem napada štitastu žlezdu

 

Autoimuno oboljenje ne predstavlja napad tela na samog sebe – niti su bolesti štitaste žlezde prosto posledica starenja, genetike, pogrešnih misli, koncentrisanja na određena osećanja ili unošenja hrane koja uzrokuje zapaljenje

 

zašto imuni sistem napada štitastu žlezdu. Ali to neće dovesti do odgovora, jer autoimuno oboljenje ne predstavlja napad tela na samog sebe – niti su bolesti štitaste žlezde prosto posledica starenja, genetike, pogrešnih misli, koncentrisanja na određena osećanja ili unošenja hrane koja uzrokuje zapaljenje.

 

Budite uvereni da niste krivi za svoje simptome i bolesti.

Jesmo li to razjasnili? Pošto je u našem društvu snažno ukorenjeno suprotno uverenje, ponoviću: vaši simptomi i bolest nisu vaša krivica.

Niste stvorili svoju bolest. Niste je privukli ni uzrokovali. Niste je ni umislili. Niste bolesni zato što ste ludi, lenji, slabe volje, falični ili zato što vam je dosadno. Niste navukli simptome na sebe misleći pogrešne misli ili previše se koncentrišući na strah. Ne potičete iz bolešljive porodice. Nije tačno ni da podsvesno sprečavate svoje isceljenje jer potajno žudite za pažnjom koju ima bolesnik. Vaša patnja nije Božja kazna, kosmička pravda niti karma koja vam se vraća zbog nečega što ste učinili u ovom ili bilo kom drugom životu.

Isto tako nije tačno ni da vas je telo izneverilo. Simptomi i oboljenja štitaste žlezde ne predstavlaju pobunu vašeg tela protiv vas. Ono vas nikada ne bi izdalo. Telo vam samo pruža danonoćnu podršku – jer vas bezuslovno voli.

Čak i najnovijim saznanjima o štitastoj žlezdi nedostaju ove ključne činjenice. Zašto? Zato što živimo u sredini optuživanja. Kao pripadnici ljudske vrste, uvek pokušavamo da popunimo praznine bez obzira na to da li imamo ispravan odgovor ili ne. Drugačije je s tajnama univerzuma – ako nemamo odgovore na pitanja o prostoru i vremenu, obično možemo da živimo s tim i da čekamo da se nepoznanice razjasne u narednim generacijama. Ali kada nam je nepoznato ono što nam utiče na svakodnevni život – recimo bolovi i patnje – onda odsustvo odgovora obično na nas deluje stresno.

I zato popunjavamo praznine; kada nešto krene po zlu, želimo što pre da dobijemo objašnjenje. Ako se na poslu, na primer, neki zadatak pogrešno obavi, svi odmah žele da znaju ko je kriv za to. To su plemeniti principi: odgovornost i savesnost. Mislimo da ćemo, ako što pre dobijemo odgovore, bolje osigurati da ubuduće ne dođe do sličnih brljotina.

Ali šta ako se desi da okrivimo pogrešan činilac? Šta ako, u žurbi da utvrdi zašto su u tabelu uneti pogrešni podaci, direktor pretpostavi da ste krivi vi, izvršni direktor, jer ste dali pogrešna uputstva? Šta ako zbog toga ubuduće više niko nema poverenja u vas kada izdajete zadatke, pa i sami počnete da sumnjate u sebe? Svi se osećaju neobično prijatnije kada imaju odgovor na pitanje zašto je zadatak pogrešno obavljen.

Samo… šta ćemo ako to nije pravi odgovor? Šta ako svi upiru prstom u vas, a istina je da ste izdali besprekorna upustva, ali da vaše osoblje nije posvetilo dovoljno vremena tome da utvrdi da je pravi problem u računarskom virusu?

Tako je sada i u svetu bolesti štitaste žlezde. Odsustvo objašnjenja zašto je veliki deo populacije u dugotrajnom bolu ili patnji ne slaže se baš sa autoritativnom slikom koju medicinski establišment teži da održi o sebi. I tako, u nedostatku pravih odgovora, istraživanja razvijaju teorije kao što su autoimune bolesti koje okrivljuju vaše telo. Ove medicinske zablude su velike greške o hroničnim bolestima i detaljnije ćemo ih proučiti u drugom delu ove knjige. Nastaju iz dobre namere: medicinska nauka želi da vam otkrije uzrok zašto patite od nesanice, neobjašnjivog gojenja ili nesavladivog umora kako ne biste živeli u neznanju.

Problem je u tome što se ove teorije često navrat-nanos smišljaju i prebrzo šire, a kada se teorija prečesto pominje i kada je dovoljno dugo prisutna, počinje da se smatra činjenicom. Stoga se dalja medicinska istraživanja sprovode zasnivanjem na pretpostavci da je teorija o autoimunim bolestima tačna, pa se bave pronalaženjem i proučavanjem raznih razloga zašto imuni sistem napada štitastu žlezdu. Ali to neće dovesti do odgovora, jer autoimuno oboljenje ne predstavlja napad tela na samog sebe – niti su bolesti štitaste žlezde prosto posledica starenja, genetike, pogrešnih misli, koncentrisanja na određena osećanja ili unošenja hrane koja uzrokuje zapaljenje.

Dijagnoza oboljenja štitaste žlezde svakom teško pada, bez obzira na to u kom je životnom dobu. Ako vam saopšte gomilu dijagnoza, osećaćete se kao da ste nekako truli u srži i to je veliki teret. Međutim, isto važi i za hvatanje u koštac s tajanstvenim simptomima a da ne dobijete nikakav naziv za to što se dešava vašem umu i telu.

Ako ste u starijim godinama, čitava situacija izgledaće vam kao nepravedna prepreka. Baš kada vam se obaveze polako sužavaju i kada bi konačno trebalo da dobijete priliku da uživate u životu, niotkud se pojavljuju ti simptomi da vas spreče u tome.

Kada ste u tridesetim, četrdesetim ili pedesetim godinama, problemi sa štitastom žlezdom mogu uzrokovati osećaj da prerano starite. Iznenada vam se čini da će se sve ono što ste marljivo gradili – porodica koju ste zasnovali, karijera koju ste izgradili – možda raspasti. Brinete kako ćete voditi računa o bližnjima i o svemu što ste dosad radili.

Ako tek sazrevate, pojava simptoma može izgledati kao presuda na doživotnu robiju. Na početku braka ili karijere, ili pre nego što ste i dobili priliku da osnujete porodicu ili započnete karijeru, iznenada ste gurnuti u stranu i pitate se kako ćete se uopšte izdržavati ili započeti i održavati veze s drugim ljudima.

U svakom životnom periodu već imate pune ruke problema. Poslednje što vam treba jeste osećaj da ste za bolest sami krivi – posebno zato što je to daleko od istine. Zato odmah izbacite grižu savesti iz jednačine. Umesto nje ubacićemo istinske uzroke bolesti štitaste žlezde kako biste napokon otkrili rešenje za isceljenje… (nastavlja se)

Ovu knjigu naručite na telefon 065/8660109 po ceni od 1.100 dinara + poštarina

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *