Joanikije: Milo je neobrazovani predsjednik i čovjek – spaljena duša što se tiče duhovnosti i kulture!

Date: Februar 16, 2020

Episkop budimljansko-nikšićki g. Joanikije izjavio je da nema ništa da kaže o razgovorima s Vladom i da oni liče na razgovore naših predaka u teškim vremenima sa agama i begovima.

„Hajde, ipak su to naši ljudi, ali ima tu mnogo nepovjerenja i nisu oni odustali ni od čega. A to je kao kad neko želi nekome da otme dom i kuću, samo mnogo teže. On mu uzima dostojanstvo, život, čast i sve. To je više od materijalnog bogatstva”, rekao je Episkop budimljansko-nikšićki tokom predavanja o svetosavskom duhovnom nasleđu u Crnoj Gori

Rekao je da litije i ono što se sada dešava u Crnoj Gori po mnogo čemu liče na sabore iz Njegoševog Gorskog vijenca o Trojičinu danu i Maloj Gospojini i na kolo koje pjeva „iz glave cijela naroda”.

„I na primjeru Crne Gore pokazalo se da je duhovnost jača od genetike. I kada se duhovnost našla ugrožena, onda se to rasplamsalo i objedinilo narod kao nikada“, kazao je on.

Dodao je da je svaki osvajač i neprijatelj vjekovima pokušavao da zavadi i razjedini naš narod.

„Austrougarska monarhija imala je zvanični plan da zavadi Cetinje i Beograd. Zatim, tu su bili planovi da bude što veća Albanija i što manja Srbija… Da li je danas drugačije? Ipak, naš narod nije se još uvijek potpuno razdijelio i na ovim litijama došlo je do velikog izmirenja”, kazao je Episkop budimljansko-nikšićki.

Vladika je posebno naglasio da u litijama ima nešto eshatološko.

„Ovo nije samo istorija, jer se u Crnoj Gori dešava nešto biblijsko i eshatološko. Vladika Teodosije, kada je bio na litiji u Nikšiću, rekao je da nikada nije imao ljepši osjećaj praznika vaskrsenja. Uvjeren sam da na litijama sa našom djecom i našim narodom uporedo idu, nevidljivo, i Božiji anđeli”, naglasio je Vladika Joanikije.

On je upozorio da vlast namjerava, ne samo da otme svetinje, već da zatre i vjeru i narod.

„Nema nikakve sumnje da je to jadan zli naum. Međutim, ovo je božanski momenat koji nas je sabrao. Ovo je refleks iz kostiju naših predaka koji su za vjeru živjeli, stradali i krv prolivali”, objasnio je on.

Upozorio je da ipak ništa još nije gotovo, da se naš narod i naša Crkva nalaze na Golgoti, ali da nas Gospod krijepi i da se u litijama ovih dana zbog toga osjećamo uzvišeno.

Prokomentarisao je i riječi predsjednika DPS-a Mila Đukanovića koji mošti Svetog Vasilija Ostroškog naziva kostima.

„Ovaj naš neobrazovani predsjednik i čovjek – spaljena duša što se tiče duhovnosti i kulture, on je rekao kosti. Naš narod, i vjerujući i nevjerujući, ako je ikada nekog poštovao onda je to Sveti Vasilije“, istakao je Vladika.

Poručio je da je Sveti Vasilije Ostroški živi svetac koji nas sigurno danas predvodi.

„On nas je onako okupio u Nikšiću, uzeo na sebe ono zlo vrijeme. Svi su se skvasili do gole kože. Da su se negdje drugo skvasili većina bi se porazbolijevala, ali niko se nije razbolio i, koliko ja znam, to je čak bila kao neka banja. A posle nam je Bog poslao lijepo vrijeme i svečanosti koji su zaista Božji dar i blagoslov. I ove litije zadivile su, ne samo naš srpski narod nego i cio svijet”, kazao je Vladika budimljansko-nikšićki.

Vladika Joanikije je upozorio da samo vlast može na litijama nešto da podmetne i da izazove incidente.

„Ne treba se suzdržavati i kazati da jedino, ukoliko bi se dogodili neki incidenti na litijama, to će vlast da iscenira. Oni su se tome izvještili svih ovih prethodnih godina”, zaključio je Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Izvor: Borba. me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *