AFERA ETNOGRAFSKI MUZEJ: Uslovne kazne za trojicu osumnjičenih

Trojica od šestoro osumnjičenih, protiv kojih se vodila istraga zbog zloupotrebe položaja, zbog čega je, kako se tvrdi, beogradski Etnografski muzej oštećen za više od 14 miliona dinara, sklopili su sa Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazume o priznanju krivičnog dela, što je Specijalni sud prihvatio, pa su presude postale pravosnažne, saznaju „Novosti“. U svim slučajevima reč je o uslovnim kaznama, a prema informacijama koje smo dobili, postoje indicije da će još neko od preostalih osumnjičenih da napravi dogovor sa Tužilaštvom.

Tako je Predrag Martinović, osnivač Agencije za komunikaciju i odnose sa javnošću „Nju rej“, na osnovu sporazuma osuđen na kaznu zatvora od šest meseci, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne izvrši novo krivično delo. Na tri meseca uslovne kazne, sa rokom provere od godinu dana, osuđen je Igor Šebešćen, odgovorno lice Agencije za kancelarijsko-administrativne poslove „Sebastijan MBI“, dok je Željko Marković, odgovorno lice preduzetničke radnje „Houm art“, sklopio sporazum na godinu dana zatvora sa rokom provere od tri godine.

Istraga zbog sumnji da je bilo zloupotreba u poslovanju Etnografskog muzeja pokrenuta je u oktobru prošle godine. Pored ove trojice koja su priznala krivicu, postupak se i dalje vodi protiv direktorke Muzeja dr Mirjane Menković, Ranke Dedović, odgovornog lica Omladinske zadruge „Gaudeamus“ i Ljubinke Terzić, dugogodišnjeg pomoćnika direktora za ekonomske odnose Jugoslovenske kinoteke.

Kako je policija saopštila neposredno posle njihovog privođenja, sumnja se da je Menkovićeva od avgusta 2014. godine, koristeći svoju poziciju, davala naloge službi računovodstva da se sa računa Etnografskog muzeja određena novčana sredstva uplaćuju na račune navedenih preduzeća, iako Muzej sa njima nije imao nikakvu poslovnu saradnju. Vodeći ljudi tih preduzeća, prema onome što je saopšteno, izdavali su Muzeju lažne fakture, kako bi im Menkovićeva plaćala sa službenog računa.

Prema onome što je tada rečeno, posle toga su odgovorni iz ovih preduzeća podizali novac i u gotovini ga predavali računovodstvu Etnografskog muzeja, zadržavajući proviziju za sebe. Tako je, kako se tvrdi, „Houm art“ zaradio 777.958 dinara, „Gaudeamus“ 956.887, „Nju rej“ 185.822, a „Sebastijan MBI“ 52.970 dinara. Sumnja se da je Menkovićeva zatim davala naloge službi računovodstva da novac isplaćuje većem broju ljudi, čime je oštećen Muzej. U krivičnoj prijavi se takođe navodi da se sumnja da su izvršene zloupotrebe i prilikom javnih nabavki i da je te poslove isključivo dobijao sin Ljubinke Terzić.

Odlkom sudije za prethodni postupak Specijalnog suda, Mirjani Menković je izrečena mera zabrane prilaženja, sastajanja i komuniciranja sa svedocima, kao i zabrana da posećuje Etnografski muzej.

Izvor: Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *