Afera sve predvidela: ZAŠTO SE KOSOVSKI ALBANCI NE RADUJU ODLASKU RATNO-MAFIJAŠKOG BLOKA Kurti – rizičan izbor!

Kurti je u nekoliko navrata potkačio Amerikance zapitavši se kako je moguće da tzv. Kosovo nema vojsku pored jednog tako moćnog saveznika

U premijersku fotelju tzv. Kosova, kako predviđaju poznavaoci političkih prilika na KiM sešće Vjosa Osmani ili Aljbin Kurti. I umesto da se Albanci raduju zato što je gotovo izvesno da će ratno-mafijaški blok otići u prošlost, zbog čije vladavine i te kako trpe, njih veoma brine činjenica da vlast u Prištini može da preuzme Kurti. On se nedavno našao u centru pažnje zbog toga što je u jednoj emisiji nedavno pljunuo na himnu i zastavu tzv. Kosova i porekao postojanje samozvane države.

-Ne zaboravite da se himna zove Evropa i da nema teksta. To je čudno. Kao premijer naravno da ću poštovati. Ali trebalo bi da imate na umu da sam lider Samoopredeljenja i predstavljam i one vrednosti koje su za nas velike. Himna nije Albanije, već svih Albanaca. Kao Albanci imamo nešto veliko zajedničko od istorije, zastave itd… zastava Kosova nema ni istorijsku, ni neku drugu vrednost osim geografske. Znamo da je bila greška, ali sada nemamo drugo osim da priznamo,“, izjavio je Kurti, dodajući da je će kao premijer poštovati ‘’ državne simbole’’ ali i da u skladu sa Ustavom tzv. Kosova u himnu treba da se doda tekst. Među prvima su skočili njegovi politički protivnici, i svako ga je napao na svoj način, međutim, niko nije porekao da je Kurti rizičan izbor.

-Pokušali smo sa Tačijem, Mustafom i Haradinajem. Aljbin Kurti je sumnjiv i opasan. Zato za premijera treba birati Kadrija Veseljija – izjavio je Bljerim Ljatifi, jedan od savetnika Veseljija.

Dotični Ljatifi predlaže Veseljija za premijera zato što bi i sam verovatno u tom slučaju napredovao, ali treba se zapitati šta bi se stvarno desilo da Kurti postane premijer tzv. Kosova? Kako bi njegove ideje o ujedinjenju sa Albanijom uticale na odnose Prištine i SAD?

Poznato je da Kurti nije omiljeni američki lik. Bez obzira na to što je jedan od retkih političara kome se na račun ne mogu staviti ratni zločini, razna druga zlodela, kriminal, Kurti svojevremeno nije dobio vizu za Amerku. Mediji na albanskom jeziku pisali su da je to zbog toga što se verbalno sukobio sa jednim američkim diplomatom. Kurti je u nekoliko navrata potkačio Amerikance zapitavši se kako je moguće da tzv. Kosovo nema vojsku pored jednog tako moćnog saveznika.

Iako Albanci sa KiM tvrde da su ‘’najproameričkija’’ država na svetu, kako je to sročila Vljora Čitaku, lider ‘’Samoopredljenja’’ ocenio je da ‘’Kosovari’’ ne vole Ameriku, već se samo plaše da ih Amerikanci ne napuste. Kao pravi primer prijateljstva sa SAD naveo je jednom prilikom Hrvatsku, a nije se libio ni da kaže da Amerika nije partner slabim državama poput tzv. Kosova.  Očigledno, Aljbinu Kurtiju su njegove ideje ispred svega i kandiduje se samo da bi se borio za njih. Ovaj vođa ekstremnog pokreta ‘’Samoopredljenje’’ ne kandiduje se da bi svojim sunarodnicima obezbedio bolje sutra, već da bi napravio velikoalbansku državu. Postavlja se pitanje šta bi se desilo sa odnosima Prištine i SAD da Kurti zaista dođe na vlast? Kao što se dalo primetiti, SAD nisu oduševljenje idejom o promeni granica i razmeni teritorija, a Kurti upravo hoće mnogo više od toga. I da li ima razloga da odustane i popusti pod pritiskom SAD? Ne, zato što se on ne plaši Specijalnog suda za ratne zločine, niti ima ogroman novac i velelepne vile, poput ostalih, već je sasvim običan čovek, samo sa ekstremnim idejama. I jednom takvom čoveku, kao što je Aljbin Kurti, osim ubistvom iz zasede SAD ne mogu stati na put.

Da Kurtijeva priča o Velikoj Albaniji nije samo marketinški trik ili deo predizborne retorike svedoči i ono što je govorio mnogo pre početka izborne kampanje na KiM. On je za slovenačke medije izjavio da smatra da treba ostvariti bliže odnose tzv. Kosova i Albanije.

-Mi smo dve države, ali isti narod. Mi ne smemo da zaboravimo da je granica između Kosova i Albanije bila jugoslovenska i srpska granica, ali ne i albanska – tvrdi on. Pre godinu dana, kada se samo šuškalo i nagađalo o prevremenim parlamentarnim izborima na KiM, Kurti je istakao da Albanija i tzv. Kosovo treba da formiraju federaciju ili konfederaciju kao ‘’prelazno’’ rešenje, ali i da do ujedinjenja može doći i pre nego što Albanija i tzv. Kosovo uđu u Evropsku uniju. Iako himnu tzv. Kosova naziva samo geografskom odredinicom ne poriče da je ’’Kosovo’’ istorijski projekat, ali i da bi to ostalo, neophodno je da se spase političke elite.

Kurti je na poslednjim izborima osvojio 143.642 glasa, i bez obzira na to što nije seo u premijersku fotelju i pobedio koaliciju PAN, sudeći prema broju glasova prešišao je i Haradinaja i Veseljija. Ne ustručava se da kaže kako bi pregovarao sa kosmetskim Srbima, pri čemu isključuje zvanični Beograd, što znači da bi se obratio srpskim liderima na KiM koji su već dugi niz godina u političkom zaprećku i bune se protiv vlasti u Beogradu. Prostim rečima, kao iskusni revolucionar, Kurti planira da se približi večitim buntovnicima i ubedi ih da je bolje da se zalažu za postojanje srpske manjine u velikoalbanskoj državi, umesto da se bore, koliko okolnosti dopuštaju, za interes Srba na KiM. Kurti se vodi onom ‘’kada budu shvatili da su pogrešili biće već  kasno’’.

 -Prve nedelje kao premijer krenuću u dijalog sa kosovskim Srbima, važno je imati dijalog. Ovaj dijalog će ih tretirati kao ravnopravne građane s pravima i slobodama. Ne dozvoljavam Beogradu da nam govori o kosovskim Srbima, želim da direktno čujem koje su njihove potrebe – dodao je lider Samoopredeljanja, ne krijući svoje namere. Međutim, postavlja se pitanje šta će Amerika sa Kurtijem? ‘’Kosovo’’ je američko čedo, vazda umiljato i poslušno. A šta bi se desilo da kad bi na čelo tzv. Kosova došao jedan buntovnik poput Kurtija? Okrenuo bi leđa tvorcu, kao što čine svi bludni sinovi, crtao i precrtavao granice na karti Evrope i živeo svoje dečačke snove. Međutim, umesto da ga “ubije”, Americi se mnogo više isplati da na vlast u Prištini dovede Kadrija Veseljija, nego da objašnjava ‘’kako se Kurti ubio s leđa’’, bez obzira na to koliko ovaj buntonik bude osvojio glasova. Jer, Veselji mnogo zna, kao bivši šef Kosovske obaveštajne službe (ŠIK), svakog trenutka može sesti na optuženičku klupu Specijalnog suda za ratne zločine UČK… Kako su tzv. Kosovu potrebna nova lica, a on je bio mnogo toga, ali ne i premijer, mogli bismo reći da je stvar odavno rešena.

AFERA/  M. Divac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *