AFERA VLADIKE: Grigoriju puko biznis, dugove ostavio crkvi!

Mutno Vladika, kojeg je Đilasov kum Mlađan Đorđević hteo da progura za patrijarha, iza sebe ima finansijske afere. Kredite koje je podizao otplaćivala je SPC

Vladika Grigorije, kojeg je siva eminencija Saveza za Srbiju Mlađan Đorđević pokušavao da postavi za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, stavio je svojevremeno ogromno crkveno imanje pod hipoteku da bi digao kredit. Taj dug je SPC morala da otplati.

Iako je tako obezbedio milione evra, njegov biznis sa hotelijerstvom, poljoprivredom i proizvodnjom vina nije uspeo, a troškovi su ostali i nakon njegovog odlaska sa čela zahumsko-hercegovačke eparhije, saznaje Kurir od dobro obaveštenog izvora.

– Posao nije bio rentabilan, a dugovi od kredita su ostali. To je patrijaršija uzela na sebe da izmiri. Grigorije je tada baratao sa ogromnim novcem, a u poslovanju mu je dosta pomagao Mlađan Đorđević, kum Dragana Đilasa i u to vreme savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića. Pošto je otkriveno da je za vreme službovanja u zahumsko-hercegovačkoj eparhiji napravio brojne sumnjive poslove s finansijama, Grigorije je prebačen u Frankfurt – priča naš izvor.
Ovo, međutim, nije jedini „greh“ vladike Grigorija. Verski analitičar Željko Injac kaže da je Grigorije pokušao da destabilizuje celu Srpsku pravoslavnu crkvu, i to ponovo uz pomoć Đorđevića.

– Grigorije je pokušao da se ustoliči u mitropoliju dabrobosansku, koja ima veoma veliki istorijski i politički značaj. Bilo je mnogo spekulacija o tome da srpska crkva treba da se transformiše na više mitropolija kako bi mogla lakše da se kontroliše i dovede do potpune dencentralizacije i raspada. To je lobirala upravo ekipa oko Mlađana Đorđevića. Sve se to radilo po ugledu na Amfilohijevo proglašenje arhiepiskopije crnogorsko-primorske. Tu opasnost, koja je mogla da odvede do potpunog rasturanja SPC, prepoznao je patrijarh Irinej, te je i to bio jedan od razloga da se Grigorije prebaci u Nemačku – kaže Injac.

Izvor: Kurir

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *