ALBANCI PIŠAJU PO SRPSKOM MANASTIRU

ALBANCI VRŠE NUŽDU KOD MANASTIRA PRESVETE BOGORODICE

 

PIŠAJU PO SRPSKOM MANASTIRU

Mnogo puta sam video da Albanci vrše nuždu na temeljima manastira, to je monstruozno

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Albanci koji iz zapadne Evrope putuju na Kosovo i Metohiju često zastaju kod manastira Presvete Bogorodice u Kuršumliji i na njegovim temeljima vrše nuždu.

Ostaci ovog manastira nalaze se pored samog magistralnog puta Niš – Priština, a Albanci kojima očigledno ništa nije sveto, prema svedočenju našeg izvora, vrše kako malu tako i veliku nuždu uz same zidine manastira, a ne retko i unutar njega. Prema istraživanju Afere, osim srpskih svetinja Alabnci koji u tranzitu prolaze kroz Srbiju odpadom zagađuju prirodu i reke kraj puta.

– Mnogo puta sam video da Albanci vrše nuždu na temeljima manastira, to je monstruozno. Oni tokom puta tu zastanu kako bi vršili nuždu, a potom nastavljaju put dalje, objašnjava naš sagovornik.

Manastir Sv. Bogorodice u Kuršumliji je podigao Stefan Nemanja i posvetio svojoj ženi Ani, koja je neko vreme u njemu bila monahinja i nastojnica. Manastir se nalazi u blizini ušća Kosanice u Toplicu.

Manastirska crkva je bila jednobrodna trikonalna građevina sa zidnim ikonostasom. Sagrađena je na temeljima ranovizantijske bogomolje iz V-VI veka, a sada je tvrdi naš izvor, na meti skrnavljenja na najgrublji mogući način od strane Albanaca.

– Da su svesni svojih zlodela govori i podatak da pored crkve postoji tabla sa natpisom na srpskom i engleskom jeziku, koja obaveštava da se radi o kulturno-istorijskom spomeniku.  Ipak, njih ni to ne sprečava da vrše fiziološke potrebe kako uz same zidine crkve, tako i u samim temeljima, zaprpašujuići su detalji koje ekskluzivno otkriva naš izvor.

Istoričari koje smo kontaktirali bili su zgroženi ovakvim ponašanjem Albanaca sa Kosova, ali nisu želeli imenom i prezimenom da bilo šta komentarišu. Oni su složni da je ovo za svaku osudu te da bi, kako kažu, država trebala da reaguje u skladu sa svojim ingerencijama.

Sama slika Albanaca koji vrše nuždu pored crkve a često kako kaže naš izvor i na samom temelju crkve, najčešće se može videti u periodu godišnjih odmora.

Ovo su nam potvrdili i sveštenici crkve Svete Trojice u Kuršumliji. Kažu da su i oni videli više puta da se vrši nužda i dodaju da je rešenje da se crkva ogradi.

Osim uništavanja srpskih manastira Albanci uništavaju i životnu okolinu, naime, veliki broj Albanaca dolazi iz zapadne Evrope na Kosovo. Uglavnom se kreću u koloni od desetak pa i više vozila. Pre nego što na administrativnom prelazu Merdare pređu iz centralne Srbije na Kosovo oni iz automobila izbace smeće, tako da je često pored puta gomila flaša, kesa i drugog otpada, a sve to čiste Srbi koji bi po tom pitanju, smatraju nadležni, takođe morali da se dozovu pameti jer i sami smeće često bacaju gde stignu.

E.A.

SAČUVAJMO NAŠU SVETINJU

Manastir Presvete Bogorodice zajedno sa manastirom Svetog Nikole spada među prve zadužbine Stefana Nemanje, osnivača srpske dinastije Nemanjića, koja je vladala srednjovekovnom Srbijom. Više puta u javnosti se spominjalo da će manastir Presvete Bogorodice od koga su ostale zidine po kojima je prepznatljiv, biti rekonstruisan, ali to još nije učinjeno jer se sve završilo samo na inicijativi koju će Afera ponovo aktuelizovati, a sve u cilju čuvanja naše svetinje. Manastir Svete Bogorodice u Kuršumliji od 1979. godine nalazi se pod zaštitom države kao spomenik kulture od od izuzetnog značaja.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *