Albanci tuže Srbiju, traže više novca

Nacionalni savet Albanaca podneo je tužbu Upravnom sudu, tražeći poništenje rešenja o određivanju sredstava za rad ovog saveta za 2017. godinu.

Savet navodi da su im uskraćena sredstva koja im po zakonu pripadaju, izjavila je danas direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.

Paunović kaže da se u tužbi navodi da se kao osnov za visinu sredstava koja se uplaćuju albanskom nacionalnom savetu koriste rezultati popisa iz 2011. godine, prema čijim rezultatima u Srbiji živi 5.809 lica albanske nacionalnosti, a da oni tvrde da je taj broj daleko veći.

„Albanski nacionalni savet tvrdi da je broj pripadnika ove manjine daleko veći, kao i da je bojkot popisa iz 2011. godine bila politička odluka i da se ti rezultati ne mogu koristiti kao osnov za dodelu sredstava“, pojašnjava Paunović za Tanjug.

Ona podseća da je Uredbom vlade o postupku raspodele sredstava iz budžeta Srbije za finansirannje i rad nacionalnih saveta, koja se primenjuje od 2010. godine, utvrđeno da se u postupku raspodele sredstava iz budžeta nacionalnim savetima nacionalnih manjina, broj pripadnika nacionalne manjine utvrđuje prema rezultatima poslednjeg popisa stanovništva.

„Predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, kao i članovi saveta, morali su biti svesni da će politička odluka o bojkotovanju popisa od strane pripadnika albanske nacionalne manjine u opštinama Preševo, Bijanovac, Medveđa, imati za posledicu smanjeni obim sredstava za rad nacionalnog saveta“, naglasila je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Paunović naglašava da iz tog razloga razloga ovakve navode albanskog nacionalnog saveta i njegovog predsednika Jonuza Musliuja smatra neosnovanim, jer su sredstva za rad ovog nacionalnog saveta, kao i ostalih 20 saveta nacionalnih manjina, opredeljena u skladu sa zakonom.

„Želim da podsetim da je od 2012. godine do 2016. godine za rad Nacionalnog saveta Albanaca iz budžeta Srbije izdvojeno 68.328.803 dinara, a u 2017. godini opredeljeno je 13.226.019 dinara“, zaključila je Paunović.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *