AMERI SILOM RUŠE DODIKA: Ne mogu da prežale milione koje su uložili u opoziciju!

Samo dan nakon što je i potvrđeno da će Milorad Dodik, dosadašnji predsednik RS, postati srpski član predsedništva BiH, američki „Njujork tajms“ objavio je da je „proruski srpski nacionalista ušao u Predsedništvo BiH“, a Stejt department je „izrazio zabrinutost zbog izbornog procesa“ i pozvao je građane da slobodno upućuju žalbe na izborni proces!

– Pobeda Milorada Dodika, srpskog moćnika i bliskog saveznika ruskog predsednika Vladimira Putina, mogla bi osnažiti etničke napetosti. Vladimir Putin podržava političare koji bi destabilizovali krhke bosanske institucije – piše „Njujork tajms“ i dodaje da će izborom Dodika biti zakočene ambicije BiH za članstvom u Evropskoj uniji.

Istovremeno, Stejt department izrazio je zabrinutost zbog izbornog procesa u Bosni i Hercegovini i pozvao građane da počnu da prijavljuju nepravilnosti.

Branko Radun, politički analitičar, kaže da su ovakve reakcije bile sasvim očekivane, jer, kako objašnjava, „velike su pare bile uložene u operaciju rušenje Dodika“.

– Očigledno im nisu uspeli planovi i sada pokušavaju da i dalje opstruiraju rezultate izbora i urade još nešto. Neće se predati tako lako. A zanimljivo je da im ne smeta bošnjački član Predsedništva, koji je bio umešan u ratne zločine, dok srpski član Predsedništva nije ni učestvovao u ratu – kaže Radun.

U sličnom tonu govori i Stefan Stamenkovski, lider pokreta „Zavetnici“, koji kaže da su Amerikanci posle nekoliko desetina uspešnih obojenih revolucija slomili zube na Miloradu Dodiku i Srpskoj.

– Izborna pobeda ubedljivija je nego pre četiri godine uprkos većoj izlaznosti. U gotovo nemogućim uslovima: Dodik protiv ambasada SAD i Britanije, svih federalnih medija, lažne opozicije kojom se komandovalo iz Sarajeva, te miliona koji su uloženi u njegovo rušenje – ostvarena je pobeda koja ima istorijske razmere. Ispit na kojem je pala čak i Srbija 2000. godine u Srpskoj uspešno je položen. Upravo je to razlog vidne nervoze u delu američke administracije i njenih eksponenata na terenu. Posle nekoliko desetina uspešnih obojenih revolucija slomili su zube. O besu nekada jedinog svetskog policajca govori i činjenica da Stejt department poziva poražene da se žale na izborni proces – kaže Stamenkovski.

Izvor: Alo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *