Amerika uvodi nove sankcije Rusiji

Rusija je nove sankcije, koje joj uvode zbog slučaja Skripalj, nazvala „drakonskim“.

SAD će uvesti nove sankcije Rusiji, nakon što je utvrđeno da je u napadu na bivšeg ruskog duplog agenta koji živi u Britaniji korišćen nervni gas.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija, koji su otrovani novičokom u Salzberiju, pretrpeli su velike zdravstvene tegobe, ali se oporavljaju.

Istragom u Britaniji za napad je okrivljena Rusija, ali Kremlj demantuje bilo kakvu umešanost.

Rusija je nove sankcije nazvala „drakonskim“.

U izjavi objavljenoj u sredu, američki Stejt department je potvrdio umešanost Rusije u incident.

Portparolka Heder Nojert kaže da je utvrđeno da je Rusija „koristila hemijsko ili biološko oružje, kršeći međunarodni zakon ili je koristila smrtonosno hemijsko ili biološko oružje protiv sopstvenih državljana“.

Britanska vlada je podržala ovakav potez Sjedinjenih Država.

„Jaka međunarodna reakcija na korišćenje hemijskog oružja na ulicama Salzburija šalje nedvosmislenu poruku Rusiji da njeno provokativno i bezobzirno ponašanje neće proći bez posledica“, stoji u izjavi britanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Ruska ambasada u Americi je u četvrtak ujutru odgovorila na optužbe Amerike i nazvala ih „besmislenim“.

Rusija je „navikla da ne dobija činjenice ili dokaze“, kažu u ambasadi i dodaju: „Nastavljamo da se zalažemo za otvorenu istragu zločina počinjenog u Salzberiju.“

Koje su sankcije?
Nove sankcije stupiće na snagu 22. avgusta i odnosiće se na izvoz osetljivih električnih delova i slične tehnike.

Stejt department je najavio „još drakonskih“ sankcija za 90 dana ukoliko Rusija ne uspe da pruži valjane garancije da više neće koristiti hemijsko oružje i dozvoli UN da sprovedu istragu na licu mesta.

Kažu da je ovo treći put da neka zemlja koristi hemijsko ili biološko oružje protiv sopstvenih državljana.

Ranije optužbe odnose se na Siriju i Severnu Koreju u kojoj je napadnut Kim Džong Nam, polubrat severnokorejskog vođe Kim Džong Una, koji je umro nakon što mu je otrovni nervni agens utrljan u lice na aerodromu u Kuala Lumpuru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *