Amerika uvodi sankcije Srbiji zbog Jerusalima!

Nakon srpskog “ne” predlogu SAD i njenog predsednika Donalda Trampa prilikom glasanja u Ujedinjenim nacijama Beograd će se naći pod strahovitim pritiscima američke administracije, kažu stručnjaci za “Alo!”.

Da “neposlušnima” sledi odmazda javno je najavila i Nik Hejli, ambasadorka SAD u SB UN, rečima: “ova uvreda neće biti zaboravljena”.

Prema saznanjima “Alo!” ostaci i dalje jake stare administracije u SAD jedva su dočekali glas Srbije, kako bi ponovo krenuli sa ucenama, pretnjama sankcijama i drugim vidovima odmazde.

I sam predsednik SAD Donald Tramp je nakon glasanja u SB UN gde je sa 128 glasova “za” i 9 “protiv” američko priznavanje Jerusalima kao prestonice Izraela proglašeno ništavnim, bukvalno objavio rat svim protivnicima njegovog predloga.

– Oni uzimaju stotine miliona dolara i čak milijarde a glasaju protiv nas. Neka glasaju, uštedećemo mnogo, mi ne marimo – rekao je Tramp.

Da Srbiju, koja je prilikom glasanja stala uz EU, Rusiju i Kunu očekuju novi pritisci iz Vašingtona i onoga dela administracije SAD koja nije nikada bila naklonjena Srbiji smatra i bivši ministar spoljnih poslova SRJ Živadin Jovanović.

– Neviđeno je što su SAD pravile listu onih zemalja koje su glasale ovako ili onako, Amerika je htela da zastraši svet i preživela je pravi fijasko! Naša odluka je bila jedina ispravna. Srbija je njome pokazala doslednost, nije ona glasala protiv Amerike nego je glasala za principe prava i pravde. Prva zato što postoji o Jerusalimu rezolucija UN i taj stav Amerike je kršenje rezolucije UN. Srbija insistira da se poštuju međunarodno pravo i odluke UN u svim slučajevima pa u ovom slučaju nije mogla da pravi izuzetak. To je sve prvi razlog, a drugi razlog je političke prirode i procene da odluka SAD da izgrade svoju ambasadu u Jeruslaimu je dolivanje ulja na vatru jednog najopsanijeg kriznog žarišta na svetu. Sve islamske zemlje su posle takve odluke rekle odlučno „ne” – kaže Jovanović za “Alo!”

Diplomata Zoran Milivojević kaže za “Alo!” da je dobra odluka Srbije da se priključi većini.

– Videli ste da je 128 zemalja glasalo “za”. Druga važna stvar je da se Srbija držala principijelnog stava uvažavajući i potrebu za mirom i stabilnošću na Bliskom istoku, i principijelnim pravima palestinskg naroda. Srbija je na ovaj način pokazala svoju solidarnost sa arapskim i muslimanskim zemljama imajući u vidu organizaciju islamskih država i stavove nekih važnih islamskih država koje ne priznaju samoproglašenost Kosova – kaže on i dodaje:

– Kada je reč o nekoj odmazdi ili sankcijam koje bi Amerika zbog ovog eventalno mogla da nam spremi, rekao bih ako budu sankcije primenjene prema članicama SB UN koje nisu glasale „za“, skoro svim članicama EU ili prema gotovo dve trećine sveta, pa onda neka to i nas zadesi. Sa nama su i Indija i Kina, i Rusija… – rekao je on.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *