Mitropolit  crnogorsko-primorski Amfilohije rekao da žali zbog požara na katerdrali Notr Dam u Parizu, ali se osvrnuo i na uništene crkve na Kosovu i Metohiji.

– Žao mi je kroz šta prolaze naša braća Francuzi zbog požara na katedrali Notr Dam sa koje su se posle Kosovskog boja čula zvona. Međutim, mi pamtimo da su vojnici te zemlje učestvovali u uništavanju 150 naših crkava na Kosovu i Metohiji, a među njima  i Bogorodice Ljeviške koja je isto tako lepa kao Notr Dam – kazao je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije na pesničkoj večeri Ranka Jovovića u Danilovgradu.

Mitropolit se osvrnuo na rušenje kapele na Lovćenu od onih koji su je stavili u grb Crne Gore.

– Sin princa Mihaila, Nikola Petrović, koji živi u Parizu i na žalost ne sledi dela svoga oca koji je branio rušenje kapele na Lovćenu. Utroba Lovćena je razorena i iz njene dubine čujemo Njegoševu vrisak. I posle svega Nikola deli  neke savete Francuzima, dok o srušenoj lovćenskoj kapeli ni reči. Ono što je božje to je neuništivo, i to treba da znaju oni koji danas vode Crnu Goru.

Amfilohije je sa žaljenjem konstatovao da vlast u Crnoj Gori pokušava da izbriše sve ono što je neizbrisiv.

– Čak i ono što Bog ne može da poništi ono što se desilo, za vlast to ne važi. Pa i kada je u pitanju 1918. Sukob pre sto godina bio je dinastičke prirode, a ne nacionalni i jezički. Kralj-đed, sukobio se sa svojim unukom iz vlastoljublja, jedinog kralja rođenog na Cetinju. Aleksandar je obnovio kapelu na Lovćenu, mada je u prvi mah hteo da podigne mauzolej, ali ga je u tome sprečio Gavrilo Dožić – podsetio je mitropolit Amfilohije.