Ana Brnabić prva gej premijerka na Balkanu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao je Anu Brnabić, koja je otvoreno homoseksualka, za premijerku Srbije, javio je AFP.

Vučić je naveo da ga je Brnabićeva obavestila da može da obezbedi većinu poslanika u parlamentu.

Takođe, naveo je i da je ona vredna, da poseduje stručne i lične kvalitete, da je uveren da će pokazati poštovanje prema partijama od kojih očekuje podršku i da će raditi na boljitku Srbije.

Francuska agencija konstatuje da će Brnabić (41) stupiti na čelo vlade manje od godinu dana nakon što je ušla u politiku, kada je u avgustu prošle godine postala ministarka javne uprave i lokalne samouprave.

Dodaje i da se očekuje da će ona stupiti na dužnost u narednih nekoliko nedelja.

Rojters je takodje konstatovao da je u pitanju prva žena premijer u srpskoj istoriji i prva otvoreno gej osoba na poziciji premijera na čitavom Balkanu.

Britanska agencija prenosi i da je Vučić svoju odluku obrazložio navodeći da veruje da Brnabić poseduje sve stručne i lične kvalitete i da je uveren da će ona raditi naporno i pokazati poštovanje svim političkim partijama, kao i da će raditi u korist Srbije sa drugim ministrima.

AP navodi da je Brnabićeva prva otvoreno gej osoba koja se našla na čelu vlade „veoma konzervativne zemlje“.

Agencija prenosi i da je Vučić rekao da je doneo „tešku odluku u interesu Srbije i njenih gradjana“.

Podseća i da su grupe za zaštitu ljudskih prava pozdravile njeno imenovanje za ministarku prošle godine kao „istorijsku“ odluku za balkansku zemlju u kojoj se, kako tvrdi, homoseksualna zajednica često suočava sa diskriminacijom i nasiljem.

Vučić je obećao da će poboljšati prava homoseksualaca u okviru napora da se zemlja približi članstvu u EU, podseća američka agencija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *