Ana Brnabić zahvalila EU: Stojimo zajedno pred ovim izazovima!

Avion koji je danas sleteo u Beograd, dopremio je medicinsku i zaštinu opremu, zaštitne maske, beskontaktne toplomere, ali i skafandere, koju je delom donirala Evropska unija, koja je i finansirala sam let, izjavila je premijerka Ana Brnabić i izrazila zahvalnost na pomoći i podršci EU.

  • Velika zahvalnost našim partnerima iz EU koji su donirali novac, ne samo za let, već i za najveći deo opreme na letu – rekla je Brnabić novinarima na aerodromu, gde je dočekala 11. kargo let sa pomoći za Srbiju.

Reč je o zaštitnim maskama, beskontaktnim toplomerima, kao i zaštitnim odelima, skafanderima, kojih je nešto od 200.000, za zdravstvene radnike i zaposlene u gerontološkim centrima i drugim ugroženim ustanovama, gde su najpotrebniji.

Brnabić je navela da je EU nabavila i trijažne kontejenere, od kojih su neki već dopremljeni u Srbiju, za trijažu pacijenata pozitivnih na Kovid 19 ili onih koji još čekaju testove.

  • Očekujemo dodatne naredne nedelje, kao i podršku u vidu mašina za kiseonik i respiratore. Stojimo zajedno sa EU pred ovim izazovima – rekla je Brnabić.
  • Navela je da je ovo 11. let, od 15, za koje EU plaća transport, dodajući da let jednog aviona od Kine košta između 400.000 i 500.000 evra.

Brnabić je istakla i da je juče uputila pismo komesaru Oliveru Varheiju u kome ga je zamolila da uzme u razmatranje da EU opredeli još sredstava za dodatne avione, jer imamo pomoć, ali i opremu koju smo sami kupili, pa bi značilo da EU izdvoji novac za dodatni transport avionima.

Premijerka je zahvalila i ministarki za evropske integracije Jadranki Joksimović na neumornom radu da sa EU organizuje pomoć i podršku.

Podsetila je da je dogovoreno da 93 miliona evra opredeljnih iz IPA programa, bude usmereno za hitnu medicinsku pomoć i podršku, uz 78 miliona evra za ekonomski oporavak Srbije.

Dodala je da se partneri iz EU i sami suočavaju sa velikim izazovima u brobi protiv Kovida-19 ali su izdvojili značajna sredstva za pomoć Srbiji u ovoj borbi.

  • Da uskoro proglasimo pobedu, moramo da se ponašamo odgovorno, solidarno i disciplinovano – podvukla je Brnabić.
  • Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *