Ana, Milica i Igor sele se u Crnu Goru?

UKOLIKO SE NE PROMENI ZAKON PREMIJERKA I NJENA PARTNERKA NEĆE MOĆI DA ODGAJAJU SINA U SRBIJI

 

 

Ana, Milica i Igor

sele se u Crnu Goru?

 

 

 

Po našem važećem zakonu i Ustavu u Srbiji nije moguće sklapanje istopolnih brakova, niti se dozvoljova usvajanje i čuvanje dece istopolnim partnerima. Ali je moguće u Španiji, Belgiji, Švedskoj… i Cnoj Gori

 

Nakon objavljivanja vesti da je Milica Đurđić partnerka Ane Brnabić rodila dete, javnost je mahom negativno reagovala na ideju da će u istom stanu dve pripadnice LGBT populacije odgajati dete, pa nije dugo prošlo do prvih poziva da reaguje centar za socijalni rad

 

Čak ako jedan partner u istopolnoj vanbračnoj zajednici ima svoje dete koje živi sa njim i njegovim partnerom smatraće se da je samohrani roditelj a njegov partner prema detetu neće imati nikakva prava pred zakonom.

U ovom slučaju Milica je samohrana majka, Ana nema nikakva roditeljska prava. Tako kažu zakoni Republike Srbije čije, gle ironije, menjanje može da pokrene premijerka. Ako bi Milica i Ana raskinule, Ana više ne bi mogla da viđa dete i ne bi morala da plaća alimentaciju, kaže Predrag Azdejković

 

 

Vest da je Milica Đurđić, životna partnerka srpske premijerke Ane Brnabić rodila muško dete, odjeknula je prethodne sedmice u srpskoj javnosti.

 

Milica je na jednoj novobeogradskoj privatnoj bolnici na svet donela sina Igora a srećnu vest premijerka Brnabić podelila je sa najbližim prijateljima i kolegama iz Vlade, ali i saopštenjem za najširu javnost. Pored čestitki i najlepših želja mami Milici i malom Igoru u podeljenom srpskom društvu odmah su se javile i polemike mogu li i na koji nalin dve žene da odgajaju i podižu dete.

 

Naime, nakon objavljivanja vesti da je Milica Đurđić partnerka Ane Brnabić rodila dete, koje mediji predstavljaju kao zajedničko dete premijerke i Đurđićeve javnost je mahom negativno reagovala na ideju da će u istom stanu dve pripadnice LGBT populacije odgajati dete, pa nije dugo prošlo do prvih poziva da reaguje centar za socijalni rad.

Nemanja Petrović predsednik organizacije “Beogradski front” ističe da po zakonima u Srbiji nije dozvoljeno da istopolni parovi budu roditelji dece.

-Koliko ja znam, LGBT partnerima u Srbiji zakonski nije dozvoljeno da imaju decu. Neka me neko ispravi, ako nisam ispratio nove momente u zakonodavstvu. Budući da masovni mediji ovo prikazuju kao dete iz lezbejskog braka, radi se o vrlo grubom kršenju zakona, kaže Petrović.

Kako ocenjuje Petrović socijalne službe po zakonu moraju da reaguju na ovakve stvari. Jer je po njegovom mišljenju pre svega povređen interes deteta.

A šta kaže Zakon Republike Srbije? Po našem važećem zakonu i Ustavu u Srbiji nije moguće sklapanje istopolnih brakova niti se dozvoljova usvajanje dece istopolnim partnerima. Čak ako jedan partner u istopolnoj vanbračnoj zajednici ima svoje dete koje živi sa njim i njegovim partnerom smatraće se da je samohrani roditelj a njegov partner prema detetu neće imati nikakva prava pred zakonom.

Novinar, književnik i poznati LGBT aktivista Predrag Azdejković za Aferu kaže da je po našem zakonu potpuno jasno da premijerka nema nikakva prava kao majka kada je reč o malom Igoru.

-U ovom slučaju Milica je samohrana majka, Ana nema nikakva roditeljska prava. Tako kažu zakoni Republike Srbije, čije, gle ironije menjanje može da pokrene premijerka. Ako bi Milica i Ana raskinule, Ana više ne bi mogla da viđa dete i ne bi morala da plaća alimentaciju. Ako se Milici nešto desi, Ana više ne bi mogla da se stara o detetu. Milica i Ana nisu ni prvi ni poslednji lezbejski par u Srbiji koji ima decu. Imamo slučajeve da su lezbejke odlazile u inostranstvo na veštačku oplodnju jer Srbija nema banke sperme, lezbejke koje su odlazile na veštačku oplodnju sa gej drugovima, gej parovi koji su plaćali surogat majke u inostranstvu jer je u Srbiji to zabranjeno… LGBT osobe imaju potrebu da budu roditelji isto kao i heteroseksualne osobe, smatra Azdejković.

Da istopolno roditeljstvo u Srbiji nema pesrpektivu misli i psihijatar profesor dr Jovan Marić:

-Pre više od 30 godina bio sam član etičke komisije koja je u GAK Višegradska odlučivala o želji jedne devojke da se porodi veštačkim putem i da dete podiže sama bez znanja ko je otac. I tada i sada sam smatrao da to nije dobra ideja lišavati dete saznanja ko mu je otac i života bez jednog roditelja a ta devojka je otišla u Sloveniju i tamo izvršila veštačku oplodnju. Moram da kažem da sam žestoki protivnik da homoseksualni parovi usvajaju decu jer dete mora da gleda muško-ženski odnos da bi se i samo pravilno psihički razvilo. Dakle, da se uči gledajući odnos kako živi 95 odsto populacije u svetu a ne kopirajući onih preostalih pet posto. Dakle, to treba da važi za svakoga građanina Srbije bilo da je na visokom državnom položaju ili ne, kaže profesor Marić.

Klinički psiholog Ana Zornić takođe nije pristalica da istopolni roditelji podižu dete ali kako kaže u svemu se može pronaći izuzetak pa tako i u tim slučajevima.

-Lični smatram da nije dobro da dete raste pored dve mame ili dvojice tata, ali opet nije dobro ni kada raste u heteroseksualnim brakovima gde jedan partner vrši nasilje nad drugim. Dakle, bolje je imati dve mame koje žive u skladu i ljubavi nego mamu i tatu koji se svaki dan biju i govore jedno drugom pred detetom najgore reči. E sad, to je sve teorija a praksa kaže da će dete koje podižu istopolni roditelji čim postane svesno sebe i sveta oko sebe pitati “zašto ja nemam mamu i tatu kao i sva ostala deca? Da ne govorim o tome što važeći zakon u Srbiji ne dozvoljava istopolne roditelje.

Opet, sa druge strane, strašne su i uvrede koji pojedinci na društvenim mrežama šalju premijerki i njenoj partnerki a posebno je montruozno vređati tek rođeno dete. Treba pustiti da svako radi u skladu sa svojim osećanjima i potrebama ali i u skladu sa zakonom jer ipak je u pitanju maloletno dete, zapravo beba, smatra Zornićeva.

Ukoliko se zakoni u Srbiji što se tiče istopolnih brakova i usvajanja dece ne promeni, premijerka Brnabić i njena partnerka bi svog sina morale da zajednički podižu u inostranstvu. Gej brakovi i usvajanje dece su dozvoljeni u  Argentini, Belgiji, Brazilu, Danskoj, Irskoj, Islandu, Holandiji, Norveškoj, Španiji, Švedskoj, Engleskoj, Velsu i Urugvaju.

Što se regiona tiče, istopolni brakovi su dozvoljeni u susednoj Crnoj Gori a do kraja godine bi gej bračnim i vanbračnim partnerima u ovoj državi bilo dozvoljeno i da usvajaju decu. Da li će Srbija promeniti svoje zakone kada je reč o istopolnim brakovima i usvajanju dece ili će Ana i Milica svog Igora morati da odgajaju u Crnoj Gori ili nekoj drugoj evropskoj zemlji ostaje da se vidi u mesecima pred nama.

Srećko Milovanović

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *