ANALITIČAR EDVARD DžOZEF: Hapšenje Đurića gubitak, ovo je bio urnebesno smešan potez vlade Kosova!

Hapšenje šefa kancelarije srpske vlade za Kosovo, Marka Đurića, prošlog meseca, dovelo je do još većeg zatezanja odnosa između Prištine i Beograda.

Hapšenje šefa kancelarije srpske vlade za Kosovo, Marka Đurića, prošlog meseca, dovelo je do još većeg zatezanja odnosa između Prištine i Beograda, naglašavajući potrebu za tretiranjem najvažnijih pitanja u dijalogu između dve zemlje, navodi stručnjak za pitanja Balkana na Univerzitetu „Džon Hopkins“, Edvard Džozef, prenosi danas prištinska „Koha ditore“.
„To je još jedan primer koji ukazuje da EU treba da radi sa SAD, da se ne pruža podrška samo tehničkom dijalogu, već da se tretiraju politička sveobuhvatna pitanja odnosa između Kosova i Srbije“, smatra on.

Analitičar Ros Džonson iz Centra „Vilson“ je oštro kritikovao tzv. Kosovo zbog hapšenja srpskog zvaničnika na severu zemlje, prenosi Koha pisanje Glasa Amerike.

„Ovo je bio urnebesno smešan potez vlade Kosova. Oni treba da budu odgovorni za ovaj potez. SAD, Stejt department su kritikovali ovaj potez. Ovo nije dobar način delanja“, naveo je on.

Džonson je rekao da je Kosovo mnogo izgubilo ovim događajem i da je rešenje mirnog rešenja sa Srbijom u interesu Prištine.

„Bez obzira na protivljenja spram šefa srpske kancelarije za Kosovo, trebalo mu je dozvoliti da ide na Kosovo. Ako ovog puta nije zatražio dozvolu redovnim putem, svakako mu je trebalo dozvoliti da uđe i posle da se traži da se sledeći put poštuju pravila. Ono šta se desilo nema nikakvu dobit. Ja mislim da bi vlada Kosova zarad poboljšanja stvari u vezi sa ovim pitanjem morala da uradi više od vlade Srbije“, navodi on.

Analitičar Edvard Džozef slaže se da Priština i Beograd moraju da rade više na rešavanju nesporazuma između njih, ali takođe je naglasio potrebu da se dijalog fokusira više na napredak dveju zemalja u procesu integracija u EU.

„Potpuno je jasno, kao što sam i rekao posle ubistva Olivera Ivanovića, jeste to da se ovaj proces suočava sa političkim realnostima i da je glavno pitanje kako Kosovo i Srbija mogu da napreduju ka EU“, rekao je Džozef.

Beograd nastavlja da se protivi nezavisnosti Kosova, ali je uključen u proces pregovora u zamenu za približavanje EU, koja uslovljava članstvo postizanjem sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa, prenosi „Koha“.

Hapšenje i deportacija srpskog zvaničnika, Marka Đurića, od strane kosovske policije bio je razlog izlaska Srpske liste iz kosovske vlade što je dovelo do toga da Kosovo ostane sa manjinskom vladom, navodi „Koha“.

Izvor: Novosti.rs

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *