ANGELA MERKEL: Nemačka je uz Vučića i Srbiju!

Mnogi je s pravom nazivaju najmoćnijom ženom sveta, jedni joj se dive, drugi joj zavide, a treći žele što pre da joj vide leđa.

Bilo kako bilo, tlo pod njenim nogama i dalje podrhtava, a u svojoj zemlji je dobila još jedan mandat da je predvodi. Nemačka kancelarka Angela Merkel u razgovoru za „Alo!” govori o formiranju nove vlade i takozvanoj Jamajka koaliciji, ali i o odnosima Srbije i Nemačke, kao i o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.

Odmah nakon izbora u Nemačkoj i kraha velike koalicije, pošto su socijaldemokrate Martina Šulca, dosadašnji partneri Merkelove i njenih demohrišćana, nakon osvojenih 20 odsto glasova najavili odlazak u opoziciju, kancelarki Nemačke smo mejlom poslali pitanja, i to na zvaničnu adresu njenog stranačkog kabineta, i iznenadila nas je brzina odgovora. Potvrdila se ona priča o Nemačkoj profesionalnosti, disciplini i poslovanju…

Osvojili ste još jedan mandat u Nemačkoj, ali zbog odlaska socijaldemokrata u opoziciju prinuđeni ste na formiranje druge koalicije. Kakav će biti stav nove nemačke vlade prema Srbiji?

– Pošto pregovori o formiranju nove vlade još nisu započeti, nisam u mogućnosti da vam detaljno odgovorim na ovo pitanje.

Šta se može očekivati od odnosa Nemačke i Srbije?

– Tu je ista stvar kao što sam i rekla u martu nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Nemačka i Srbija su dve prijateljske zemlje, koje su vrlo isprepletane. 400.000 Srba stalno živi u Nemačkoj. Mi smo jedna od najvažnijih trgovinskih partnera u Srbiji. Istovremeno, direktna nemačka ulaganja iznosila su 1,3 milijardu evra. Danas možemo reći da 370 kompanija sa nemačkim učešćem u Srbiji zapošljava više od 25.000 zaposlenih. Želimo da ova saradnja bude dodatno ojačana i razvijena. Takođe je dobro što je predsednik Aleksandar Vučić u poslednjih nekoliko godina pokrenuo i sprovodi velike reforme, koje su utrle put za veću ekonomsku efikasnost i bolje okruženje za ekonomska ulaganja. Želela bih da ohrabrim Aleksandra Vučića da nastavi svoj put i u reformama pravne države, jer je to i sada fokus pristupnih pregovora.

Na šta će najviše insistirati EU kada je reč o pregovorima o članstvu Srbije u EU?

– I ranije sam to rekla, i to je i dalje na snazi. Soboda štampe i sloboda mišljenja takođe su od velike važnosti u ovom kontekstu. Još jednom bih želela da naglasim kada o reformama ponovo i iznova govorimo, to nije nešto što nameće ili na čemu insistira Brisel i EU, ali je u krajnjoj liniji u interesu Srbije.

Šta mislite o predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i njegovoj borbi za Kosovo?

– Ponovila bih stav koji sam iznela i tokom našeg susreta. Srbija je deo regiona u kojem se svakodnevno vodi borba za stabilnost. Predsednik Vučić i ja smo često razgovarali o tome. On je oduvek radio na tome da obezbedi stabilnost i mir, naročito u pogledu odnosa sa Kosovom. Ovde možemo davati savete, ali priča se nastavlja. Zbog toga su njegove reforme posebno hrabre, a naravno i odnosi sa Kosovom su postali mnogo bolji. I u svojoj čestitki predsedniku na pobedi sam istakla da se Srbija suočava s velikim izazovima i da je nastavak reformskog kursa dalji korak ka Evropskoj uniji. I regionalno pomirenje i saradnja su važni zadaci i Nemačka je spremna da podrži Srbiju.

Imali ste poruku i za premijerku Brnabić?

– I njoj sam čestitala na izboru i rekla da je jačanje vladavine prava, kao i normalizacija odnosa sa Kosovom, važan indikator u naporima da se Srbija približi EU.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *