ZAPAD DONEO ODLUKU ŠTA ĆE URADITI SA SRBIJOM I KOSOVOM: EVO ŠTA JE ODLUČENO

Kako navode mediji, politički direktori za Zapadni Balkan pet zapadnih zemalja sastali su se na konsultacijama oko finalne faze dijaloga Beograda i Prištine koji bi trebalo da se održi narednih meseci i da se kruniše finalnim sporazumom između strana, za koji se očekuje da rezultira normalizacijom odnosa.

Do sada se mislilo da ova normalizacija ne podrazumeva priznanje Kosova od strane Srbije, već samo priznavanje realnosti, odnosno dozvoljavanje učlanjenja Kosova u UN, što bi Srbiji omogućilo članstvo u EU.

Među zapadnim diplomatama, navode mediji, već postoji usaglašenost oko onoga šta bi se moglo smatrati vodećim načelima. Jedno od tih načela je da je „bolje da nema nikakvog sporazuma, nego lošeg sporazuma“ između strana.

Loš sporazum bi bio podela Kosova i nečega poput Republike Srpske na Kosovu, pišu mediji, pozivajući se na neimenovane izvore.

U cilju ovoga, osim Brisela, razgovori se održavaju i u drugim centrima, poput Berlina, a navodi se i da je nemačka kancelarka Angela Merkel već bila pozvala u svoj kabinet srpskog predsednika Aleksandra Vučića dva puta, kao i da se u sredu sastala sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem.

IZVOR: intermagazin

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *