ARHIV DUŠE – Milan Lane Gutović: Dobra žena je retka i jeftina, sve ostale su poslovna pratnja

Moj omiljeni tip žene je klasična u svakom pogledu. Nisam veran i neću biti, jer nema razloga. Dobra žena je retka i jeftina, a sve ostale su poslovna pratnja. Da ne bi bilo zabune, ne želim da vređam časno zanimanje poslovne pratnje bilo kog oblika

 

Piše:Draško Aćimović

Bez sumnje, najuspešniji odglumljeni lik svih vremena na malom ekranu je čuveni prevarant  Srećko Šojić iz serijala „Tesna koža“ i Pavićeve „Bele lađe“, kojeg je maestralno odglumio as i velemajstor humora i glumišta, neumorni Milan Spasoja Gutović.

Ovaj namrgođeni, neki koji ga ne poznaju često kažu nadrndani, bard pozorišta, malih ekrana i celuloidne trake, kaže kako se u nedostatku boljeg i lepšeg koristi ovim imenom. Veliki profesionalac, neumorni intelektualac, stvaralac i izvođač svog fenomenalnog humora. Veliki mrzitelj kriminalaca, neradnika, primitivaca i glupaka. Emotivac. Pravoslavac koji ne propušta nijedan post. Pravi Srbin, ali ne i šovinista. Ortodoksni hedonista, iako nije alkoholičar i pušač, boemčina, nezasita gurmančina, noćobdija, ali i najveći obožavalac žena i seksualnih igrarija. Beogradski velegradski Don Žuan.

Popularni Lane je rođen u beogradskom naselju Umka 11. avgusta 1946. godine. Težina varira od 80 – 85, pa nagore. Kosa i oči smeđe boje. Broj cipela 44, a svoj konfekcijski broj ne zna. U svom stilu kazuje o svojoj visini:

-Nisam se merio, ali u vojnoj knjižici piše 183 cm, iako nikada nisam bio toliko visok. Možda sam postao realan pa sam se samokritički smanjio…

Iz prvog braka ima kćerku Milicu, balerinu i glumicu. Iz drugog braka sa balerinom Biljanom Knežević ima dva sina, Janka i Spasoja. Sporazumno su se razveli 2011. i od tada je aktuelni slobodnjak. U horoskopu je dupli Lav. Srbin, pravoslavne vere. Bio je na jednim izborima kandidat NS Velje Ilića za beogradsku opštinu Voždovac. Danas ne pripada nikome, nijednoj partiji.

Ima visoko obrazovanje, kola, ali ne i hobi. Smatra da pecanje nije hobi već iskonska potreba čoveka za lovom. Veli da razume šta govori na engleskom, nemačkom i francuskom. Da bi bio jasniji čitaocima, zna šta govori, ali problem imaju oni kojima govori.

Ne kuva, ali zna da spremi neka jela.

Moj sagovornik priznaje da ima neki strah. I uplašen je, ali je zaboravio čega se uplašio! Voli da gleda prenose iz Skupštine. Mazohizam je valjda manija, zaključuje našu raspravu o manijakalnom raspoloženju. U dokolici ne radi ništa. Stalno je na odmoru i ne ide nikuda zbog toga. Odskora skuplja zvona, klepetuše, medenice i čaktare. Nema omiljeni sport i ne navija ni za koga. Ima prijatelje, ali ih ne nabraja da ne ispadne da se pravi važan.

-Moj omiljeni tip žene je klasična u svakom pogledu. Nisam veran i neću biti, jer nema razloga. Dobra žena je retka i jeftina, a sve ostale su poslovna pratnja. Da ne bi bilo zabune, ne želim da vređam časno zanimanje poslovne pratnje bilo kog oblika.

Rekord pregleda na Jutjubu imao je Lanetov prilog o ženama u njegovoj emisiji na RTS „Ne može da škodi“ još 2008: „U Srbiji ima žena koje hoće da daju i koje neće  da daju. Ove koje neće da daju nisam sreo, ali kažu da ih ima. Od ovih koje hoće da daju najpoznatije su uvlačice ili poleđuše. Još ih zovu radodajke, lakodajke ili brzodajke. Podvrsta žbunjare, ćoškare, vrzinare, drndare, prangije i kresaljke. Imaš sitne dlakave i ćelave žene. Ćelave troše muslimani, a mi pravoslavci uglavnom gilindare i rundave. Imaš malo matore žene. To su polovnjače ili zauvarače. I malo mnogo mlade. To su čavuljke ili džoice. I jedne i druge su za upotrebu…“

Kad god se govori o Prvom svetskom ratu, pođu mu suze na oči.

-Moj omiljeni političar je Leopold Sengor. Ne zbog političkih poteza koje i ne znam već zbog ostavke koju je podneo, mada je bio zdrav i mogao da bude predsednik i dalje, bez otimanja sa drugima. Nemam omiljenu političarku. Mislim da je to zanimanje koje odgovara ženama i zbog toga su uspešne. U odnosu na to koliko puta zinu, političari i ne lažu mnogo. Tako kažu. Mislim da lažu samo muškarci. Žene to ne zovu tako. Pitanje šta bih uradio kao predsednik Srbije na jedan dan nije dobro postavljeno. Za jedan dan ne bih imao vremena ni za šta…

Od slikara voli sve stare Flamance. Ne puši, ne pije, a omiljeno piće mu je voda. Ne leže kasno niti ustaje rano. Od jela voli sve sa holesterolom. Ne voli slatkiše, a od voća voli sve osim banana. Nema omiljenu garderobu jer više ne obraća pažnju na oblačenje. Omiljeni restoran „Šabački slatinac“. Putovao je svuda. Voli – ne voli, to se menja svaki čas. Ne bi se ni sa jednom osobom zamenio na 15 minuta. Svi telefoni koje voli da ima već su upisani u njegov imenik.

-Na pusto ostrvo otišao bih sam. Nemam određenu definiciju seksa i seksualnosti. Mislim da je dovoljno upražnjavati ga. Definicije i teoriju ostavljam profesionalcima. To ume dr Jovan Marić. Nemam toliko obaveza da bih se odrekao hedonizma. Da sam novinar, sebe bih pitao: „Zašto ćutite?“ Kada progovorim, postavio bih sebi drugo pitanje: „Zašto ste sada progovorili?“ I treće: „Šta vam je ovo pričanje trebalo (sunce vas vaše jebalo)?“

U poslednje vreme  dopada mu se i relaksira ga kozmetička masaža i relaksacija lica eksperta kozmetike Gordane Gostinčar. Milan ne zna ko su najlepši Srbin i Srpkinja. Nema poznatih ličnosti kojima bi nešto rekao bez prisustva medija. Ne broji filmove, serije, pozorišne predstave, priznanja, nagrade jer je sve popisano na internetu. Verovali ili ne – ništa mu nije omiljeno! Mesečni prihodi su mu dovoljni, a najveći honorar će, valjda, tek da dođe, kroz smešak kaže. Ne komentariše  izjave producenata i menadžera da kad kaže visinu honorara, oni padaju u nesvest i doživljavaju stres. Sve želje su mu iste veličine. Veli kako mu je status solidan. Da nije ovo što jeste, napominje da je ovo sve do sada bilo neplanski, hteo bi da bude pilot, šofer, profesionalni lovac.

– Nije vlast za sve kriva. Mi smo se navukli na sultane i careve jer nam, ej, tako bilo najbolje. Kada vlada jedan čovek, principi vladavine su potpuno jasni. Od njegove volje, raspoloženja i ukusa zavisi sve u toj zemlji i za sve je odgovoran samo on. Vlast je skrojena za njega. On je granica koja slobodi daje formu i smisao. Ovakva totalitarna vlast može da se ne voli ili da ne odgovara, ali nije pokvarena jer je iskreno sebična. Znam da vlast može da se voli i kada je pokvarena, ali… to je kao kod oralnog seksa, pitanje ukusa.

Najdraži stih mu je onaj upisan na papiriću u fioci Ive Andrića:

„Marica se uz kriv ku*ac  pela

ne bi li se raja dokopala…“

O veštini glume, svome talentu da piše i stvara humor, kaže da postoji samo crno i belo, a da su nijanse i boje samo varanje crnog ili belog:

-Naši stari, ako su hteli da im se boja zadrži, istrčavali su usred farbanja iz kuće i nešto slagali prvog na koga naiđu, pa ako taj poveruje u laž, verovali su da će boja da se primi i zadrži. Gluma je isto što i farbanje. Ako vas dobro slažem, moja laž, kojoj tepam i zovem je gluma, postaje trajna i pamti se…

Životni moto: nije važan ni uspeh ni neuspeh, važan je način na koji si to postigao. Uzrečica: valjda je početak bilo čega. Nema nikakve poruke za svoje obožavaoce, fanove, obožavatljke,publiku, kolege, čitaoce ovih redova.

Lane je kao jedan od prijatelja TV emisije „Pod sjajem zvezda“ dobio i priznanje gledalaca 59 televizija koje emituju moju emisiju: kao tumača najuspešnijeg lika XX veka – Šojića. Na pitanje kakve bi šanse imao njegov Šojić u trci ozvaničenih predsedničkih kandidata, mrgud Lane se ozari i uz njemu nekarakterističan smešak reče:

-Ova ideja nikako nije za odbacivanje, jer imajući u vidu gađenje i odvratnost glasača prema ponuđenom, mislim da bih imao šansi koje nisu zanemarujuće. Jedino zastrašujuće u toj ideji je mogućnost da pobedim!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *