Arkan navijao za Hrvate?

Za vreme Svetskog fudbalskog prvenstva u Francuskoj žestoki momak sa beogradskog asfalta je navijao za Prosineèkog, Bobana i Šukera, tvrdi Dragan Vujičić Bego

 

Budimir Gajić

 

Željko Ražnatoviæ Arkan je navijao za fudbalsku reprezentaciju Hrvatske tokom Svetskog prvenstva 1998. godine! Neverovatan podatak izneo je Dragan Vujièiæ Bego, blizak saradnik nekadašnjeg predsednika Stranke srpskog jedinstva i prvog èoveka Fudbalskog kluba Obiliæ.

Arkan u Srbiji, a posebno u okruženju, pre svega u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, slovi za srpskog nacionalistu, pa otuda i èudi njegovo navijaèko opredeljenje tokom Mundijala u Francuskoj pre skoro dve decenije.

– Za vreme Svetskog prvenstva u Francuskoj 1998. godine Arkan je navijao za Hrvatsku! Hrvati su tada bili treæi na svetu i kad su igrali protiv Nemaèke, rekao mi je da navija za Hrvate. Jer, kako da navija za Nemce?! Zato jer je znao njihove igraèe sa kojima se družio, Prosineèkog, Bobana, koje mu je dovodio Dejo Saviæeviæ, i još neke. Rat je bio rat, a ovo je bilo nešto drugo – ekskluzivno je otkrio Dragan Vujièiæ Bego gostujuæi u emisiji kod Milomira Mariæa na Televiziji Hepi.

Otkud takav stav prema Hrvatima protiv kojih je ratovao 1991. i 1992. godine, možda opisuje i sledeæe otkriæe.

– Arkan je bio veliki patriota! Veæi Jugosloven nego Srbin. Mnogo je patio za velikom Jugoslavijom. Mala mu je bila država koja je ostala.

Ovaj bliski Arkanov saradnik otkrio je i sukob Željka Ražnatoviæa sa Draganom Džajiæem, legendom Crvene zvezde.

– Arkan je bio veliki zvezdaš! Kada je preuzeo Obiliæ, došlo je do nekih nesporazuma sa Džajiæem. Tražio je Zvezdin stadion da tu igra protiv Bajerna. I tu su se sukobila njih dvojica. Onda je Partizan izašao u susret, pa se još više sprijateljio sa njima. Obiliæ je bio prvak, iako je Zvezda imala najbolje igraèe: Stankoviæa, Ognjenoviæa, Njeguša, Bunjevèeviæa – rekao je Bego i dodao da Arkan nikada nije pretio protivnièkim fudbalerima, a kamoli sudijama.

Bego kaže da je Arkan znao da bude široke ruke prema igraèima Obiliæa, ali i njihovim protivnicima.

– Obiliæ je igrao protiv Loznice i Arkan je hteo da èasti svoje igraèe. Odvojio je 10.000 maraka za njih, a oni su izgubili. Tada je odluèio da èasti protivnike, fudbalere Loznice, jer su dobro igrali. Ušao je u njihovu svlaèionicu, dao im 10.000 maraka i rekao: „Momci svaka èast! Evo ruke, pošteno ste pobedili, evo para, podelite to meðu sobom“ – zakljuèio je Dragan Vujièiæ Bego.

Željko Ražnatoviæ Arkan je bio veliki zaljubljenik u fudbal. Sa Obiliæem je postao prvak države u sezoni 1997/98, a potom igrao kvalifikacije za Ligu šampiona. Jedini je uspeo da prekine niz Crvene zvezde i Partizana, kada su u pitanju osvojene titule po raspadu SFR Jugoslavije. Ubijen je u beogradskom hotelu „Interkontinental“ 15. januara 2000. godine.

 

Igrači Obiliæa kao sinovi

Dragan Vujičić Bego tvrdi da je Arkan imao poseban odnos prema igraèima Obiliæa

– Nikada im nije pretio. Voleo ih je kao svoju decu. Brinuo je o tome gde žive, kako jedu, kuda izlaze. Kada bi pobedili i kada bi zaslužili premije, novac ih je èekao u svlaèionici još pre tuširanja – kazuje Bego.

 

 

Buduæi gradonaèelnik Gline

Dragan Vujièiæ Bego bio je blizak saradnik Željka Ražnatovića tokom devedesetih godina prošlog veka. Saraðivao je na Baniji i Kordunu, odakle je rodom sa kapetanom Draganom. Bio je jedan od telohranitelja bivšeg predsednika Vlade Republike Srpske Krajine Borislava Mikeliæa.

Poreklom je iz Gline, a nedavno je najavio kandidaturu za mesto gradonaèelnika toga grada.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *