ARKANOVOG UBICU „ZABORAVILI“ U SAMICI Dobrosav Gavrić opet u centru skandala u Africi

Dobrosav Gavrić (41), koji je osuđen na 35 godina za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana u Beogradu, već godinu dana je u samici zatvora u Južnoafričkoj Republici.

Južnoafričku upravu zatvora, naime, od početka aprila potresa skandal jer su u zatvoru „Helderstrum“ u Kaledonu dvojica zatvorenika, koja su bila kažnjena boravkom u samicama, izvršila samoubistvo.

Ova samoubistva, kako tamošnji mediji izveštavaju, ispituju se ponajviše zbog toga što su zatvorenici koji su se ubili u ćelijama bez kontakta sa ostalim osuđenicima proveli nekoliko meseci, što je znatno više od tri nedelje, koliki je maksimalni period na koji zatvorenik može biti poslat u samicu. Naime, i tamošnji zakon propisuje da osuđenik uključen u „ozbiljan ili ponovljeni prekršaj“ može biti držan u samici najviše 30 dana.

Upravo zbog ova dva samoubistva, otkriveno je i da je Arkanov ubica u samici više od godinu dana (?!).

Delekile Klas, potparol zatvora, obrazložio je ovu odluku time da su u pitanju posebne okolnosti jer navodno Gavrić „strahuje za svoju bezbednost, zbog presude za ubistvo Ražnatovića“.

„Blic“ do zaključenja ovog izdanja nije dobio odgovore na pitanja upućena u JAR, otkuda Gavrić trenutno u zatvoru, s obzirom na to da se u Srbiji već u tri navrata čulo da mu je odobren kućni pritvor sa takozvanom nanogicom.

Takođe je nejasno i obrazloženje da je Gavrić smešten u samici jer strahuje od osvete za Arkanovo ubistvo, s obzirom na to da je iste razloge navodio u svom zahtevu za azil u Južnoj Africi.

On je, naime, tražio status izbeglice u JAR ističući da bi mu život u Srbiji bio ugrožen zbog osvete ukoliko bi bio izručen.

Ovaj zahtev Gavrića razmatran je prvi put 2012. godine, a podneo ga je odmah nakon hapšenja krajem 2011. Nakon nekoliko ročišta i žalbe Višem sudu u Kejptaunu, Gavriću je na kraju odbijen zahtev. Osnovni, a potom i viši sud nisu usvojili zahtev, naglasivši da je Gavrić „begunac od zakona“.

Gavrić je, inače, uhapšen dok je radio kao vozač afričkog kralja podzemlja Sirila Bika, koji je ubijen u martu 2011. godine, ali njegov pravi identitet tada nije utvrđen.

Devet meseci kasnije, u decembru 2011. Gavrić je uhapšen, ovoga puta zbog posedovanja pet grama kokaina. Policija je u komunikaciji sa srpskom policijom utvrdila da se ne radi o Saši Kovačeviću, kako se Gavrić predstavio, nego upravo o beguncu.

Gavrić je osuđen 2006. na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića, komandanta Srpske dobrovoljačke garde, takozvanih „Tigrova“, 15. januara 2000. godine u beogradskom hotelu „Interkontinental“.

Iako je Srbija zatražila izručenje Gavrića neposredno nakon hapšenja, Južnoafrička Republika do dana današnjeg punih pet godina kasnije ne samo da ga nije odobrila, već nije ni odgovorila na zahtev iz Beograda.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *