ATEISTI: Crkva zarađuje milione, a ne plaća porez!

INTERVJU

 

IVAN MARKOVIĆ PREDSEDNIK UO UDRUŽENJA “ATEISTI SRBIJE”

 

 

Crkva zaglupljivanjem naroda

zarađuje milione, a ne plaća porez!

 

 

 

 

Srpska pravoslavna crkva je organizacija koja zarađuje stotine miliona evra godišnje i na taj prihod ne plaća ni jedan jedini dinar. Svi ostali građani moraju da plaćaju porez i kada to ne urade, uvodi se prinudna naplata ili im se oduzima imovina

 

Privilegije današnje SPC zarad određenih zasluga od pre par vekova su istovetne kao kada biste tražili da ne plaćate porez i ostvarujete brojne finansijske i političke privilegije, zbog toga što je recimo vaš pradeda bio na Solunskom frontu

 

Vernici, kao i svi ljudi, imaju pravo da smatraju šta god žele. Imaju pravo da smatraju da su nastali magično, u stilu Hari Potera, od blata, a mogu da smatraju i da su ih donele rode. Ono što nemaju je pravo da zahtevaju da se te njihove gluposti poštuju, već samo da se poštuje njihovo pravo da u njih slepo i neobrazovano veruju

 

 

 

 

Inicijativa da se Srpskoj pravoslavnoj crkvi uvede plaćanje poreza kao i vernicima u Srbiji, ovih je dana u žižu interesovanja javnosti izbacio uduženje “Ateisti Srbije”. O toj inicijativi i o čemu se zapravo tu radi kao i o tome da li je i zašto našoj državi i narodu potreban ateizam u intervjuu za Aferu govori Ivan Marković, predsednik Upravnog odbora udruženja “Ateisti Srbije”.

 

Šta su Ateisti Srbije, kako biste predstavili vaš pokret?

– Ateisti Srbije je udruženje građana koje za cilj ima promociju ateizma i prava na slobodu javnog zagovaranja sekularnosti. Edukaciju građana i mladih o naučnim činjenicama ateističkog pogleda na svet. Organizovanje aktivnosti za podršku osobama u donošenju odluke o promeni ličnog pogleda na svet, jačanje tolerancije i humanizma među pripadnicima društvenih grupa, odnosno unutar društva u celini kao i zalaganje za primenu Ustava Srbije u domenu njegovog sekularnog određenja. Kao i jasno definisanje zakonskih mehanizama apsolutnog odvajanja crkava i verskih zajednica od države u javnom životu i institucijama.

 

Zbog čega tražite uvođenje poreza crkvi i vernicima?

 

-Srpska pravoslavna crkva je organizacija koja zarađuje stotine miliona evra godišnje i na taj prihod ne plaća ni jedan jedini dinar. Svi ostali građani moraju da plaćaju porez i kada to ne urade, uvodi se prinudna naplata ili im se oduzima imovina. Sveštenici SPC primaju penzije iz budžeta države, iako ni jedan jedini dinar nisu uplatili u penzioni fond. Sveštenici SPC imaju od države obezbeđene i uplate u RFZZO. Sa druge strane, mnogi građani Srbije kopaju po kontejnerima i ne mogu da ostvare ni najosnovniju zdravstvenu zaštitu, iako su čitavog radnog veka uplaćivali u odgovarajući fond. Religijske institucije moraju biti tretirane jednako kao i sva ostala pravna lica koja ostvaruju profit. To je inače i definisano Ustavom Republike Srbije. Svako davanje privilegija religijskim institucijama je direktno kršenje upravo tog Ustava. Izgovori da je SPC zapravo organizacija civilnog društva, padaju u vodu i onda kada ta navodna OCD, ostvaruje čisto komercijalne prihode u svojim prodavnicama, firmama i u hramovima.

 

 Kako vidite ulogu SPC u društvenom i političkom životu Srbije danas?

 

-SPC ima samo jednu ulogu, a to je da zaglupljivanjem i zastrašivanjem lakovernih bez poreza zarađuje basnoslovne sume novca. U političkom smislu, Srpska pravoslavna crkva će podržati partije i kandidate koji će njoj garantovati dalji prosperitet, bez obzira ne cenu koju će upravo narod za to morati da plati. Srpsku pravoslavnu crkvu ne zanima niti narod, niti Republika Srbija, već ih zanima samo Srpska pravoslavna crkva i njeno bogatstvo.

Delatnost verskih organizacija mora u potpunosti da bude odvojena od države i njenih institucija, to je suština sekularne države, što je definisano i Ustavom Rebublike Srbije. Verske organizacije su slobodne da šire svoj uticaj na vernike isključivo u krugu svoje organizacije, bez tendencije da svoje interese, verske dogme i norme nameću kao obavezne za čitavo društvo.

SPC i njeni sledbenici često navode i istorijski značaj SPC, iz koga bi trebalo da proističu privilegije. Iako je taj značaj hipertrofiran u narativu sveštenika i dela vernika, ne sporimo da postoji. Međutim, privilegije današnje SPC zarad određenih zasluga SPC od pre par vekova su istovetne kao kada biste tražili da ne plaćate porez i ostvarujete brojne finansijske i političke privilegije, zbog toga što je recimo vaš pradeda bio na Solunskom frontu. Napokon, ako je SPC pomagala narodu, valjda je to i normalno. Zašto bi za tako nešto tražila materijalne privilegije i negirala svoju samoproklamovanu brigu prema vernicima.

 Kako komentarišete najave da će veronauka od 2020. biti obavezni predmet u srpskim školama?

 

-Kao tužan nastavak klerofašizacije Srbije i kao nastavak brutalnog gaženja Ustava Republike Srbije. „Veronauci“ ili verskoj nastavi nije mesto u javnim državnim školama već verske organizacije mogu da „podučavaju“, tj. propovedaju isključivo u prostorijama svojih hramova, parohijskih i eparhijskih domova i ostalim objektima namenjenim vernicima određene verske zajednice.

Verska nastava u školama je u najvećoj meri i obimu, obična indoktrinacija, nametanje katihizisa i ostalih verskih dogmi, koje za cilj ima oblikovanje uniformnog nekritičkog mišljenja, suprotno naučnom principu na kome savremeno obrazovanje treba da leži. Ministarstvo prosvete i obrazovanja nema uticaj na sadržaj programa ni na odabir predavača za versku nastavu, što predstavlja čisto neustavno mešanje religije u državni domen obrazovanja. Takva praksa je pokazala da često versku nastavu drže razni „bogoslovi“ koji pored verske indoktrinacije vrše i ideološko-političku, šireći netrpeljivost kod mladih prema pripadnicima drugih verskih zajednica, prema ateistima i prema kritičkom i racionalnom pogledu na svet. Napokon i onaj deo neusaglašenih udžbenika veronauke u koje smo imali uvid, potvrđuju tu tezu. Napominjemo da mi nismo protiv postojanja veronauke per se, već smo za to da se vrati tamo gde i pripada – u hramove. Alternativa u postojanju Građanskog vaspitanja ne amnestira versku nastavu od svih protivustavnih problema.

 

 Ima li među vašim pripadnicima i vernika, onih koji slave krsnu slavu, Božić, Uskrs…?

 

-Među ateistima nema teista.

Koliko ateista ima u Srbiji trenutno, imate li takve podatke?

 

-Taj podatak bi postojao kada bi popis bio organizovan validno, tačnije kada bi se pitanje o veroispovesti podelilo na dva pitanja. Prvo bi bilo da li osoba uopšte veruje u postojanje bog(ov)a, a samo nakon potvrdnog odgovora bi bilo postavljeno pitanje kojoj veroispovesti osoba pripada.

Na poslednjem popisu ateistima često nije bilo uopšte dozvoljeno da se slobodno izraze kao ateisti, a isto tako imamo ogroman broj prijava gde je ljudima upisivana pravoslavna veroispovest bez njihovog znanja. Tako da, zvanični podaci o nekih 1,5% ateista, svakako ne predstavljaju stvarnu sliku. Nekoliko socioloških studija i javnih anketa, pokazuju pak da u Srbiji jedva trećina deklarisanih vernika zaista poštuje i poznaje kanone svoje verske zajednice i sprovodi njene obrede. Već to je sasvim indikativno da ukaže na to da je u Srbiji verovanje prečesto odraz pomodarstva, a ne iskrene posvećenosti.

Uzgred, negde do 1990. ste u Srbiji imali ogromnu većinu deklarativnih ateista, a danas vernika. Prosto je nemoguće da se takva tektonska društvena promena odigra drugačije nego prihvatanjem novog trenda.

 

 Da li je Vojska Srbije, po vašem mišljenju, pogrešila sa uvođenjem vojnih sveštenika?

 

-Pogrešno je uvođenje verskih obreda, verskih službenika i verske prakse u bilo koju državnu instituciju jer je to neustavno mešanje religije i države. Izgovor da vojnici imaju pravo na veroispovest je više nego besmislena. To svoje pravo vojnici mogu da ispune u svoje slobodno vreme, kada izađu iz kasarne. Baš kao što tada mogu da ispune i sva ostala svoja prava.

Na primer, vojnici isto tako imaju i pravo na seks, pa nismo primetili da se koristi isti argument za uvođenje seksualnih radnika/radnica u Vojsku Srbije.

 

 Vera je jedno od obeležja jedne nacije, treba li po vama Srbima uskratiti pravo da budu vernici?

 

-Sekularnost, za koju se mi isključivo zalažemo, garantuje slobodu veroispovesti kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Nikome ne treba uskratiti pravo da veruje, sve dok time ne ugrožava druge. Srpska Pravoslavna Crkva na ime tog verovanja ugrožava sve građane Srbije, kako ateiste, tako i vernike.

Vera (religija) nije obeležje jedne nacije, mnoge nacije imaju pripadnike različitih verskih organizacija kao i ateiste. Niko ne brani Srbima, niti bilo kome, da bude vernik i pripadnik određene verske organizacije. Na Islandu je, recimo, religioznost gotovo potpuno prestala da bude prisutna među domicilnim stanovništvom. Zamislite da im kažete da ih religija obeležava kao naciju. Svakako biste ih makar zbunili, ako ne i naljutili. Ili, recite Nemcu da ga katoličanstvo obeležava nacionalno. To će svakako biti pogrešno u narodu kod kog ima i puno protestanata, a da ne spominjemo ateiste. Dakle, teza Vam je savršeno pogrešna.

 

Da li je po vašem mišljenju Darvinova teorija o nastanku ljudske vrste jedina validna i imaju li prava vernici da smatraju da su nastali od Boga a ne od majmuna?

 

-Vernici, kao i svi ljudi, imaju pravo da smatraju šta god žele. Imaju pravo da smatraju da su nastali magično, u stilu Hari Potera, od blata, a mogu da smatraju i da su ih donele rode. Ono što nemaju je pravo da zahtevaju da se te njihove gluposti poštuju, već samo da se poštuje njihovo pravo da u njih slepo i neobrazovano veruju. Takođe nemaju pravo da tim glupostima u javnom diskursu truju decu i uče ih da su to nekakve činjenice. Da bi tvrdnje vernika mogle da se porede sa Teorijom evolucije, morale bi pre svega da odgovaraju naučnoj teoriji. A one ne odgovaraju ne čak ni naučnoj hipotezi, već i najobičnijoj hipotezi, tj. pukom misaonom eksperimentu. Ne sadrže ni logiku ni supstancu koja bi takve tvrdnje učinila bliskim naučnoj teoriji. Evolucija je nepobitno dokazana naučna činjenica. Teorija evolucije je ljudski pokušaj da tu činjenicu objasni i to je jedna od najbolje dokazanih teorija u nauci. Ona nije Darvinova, već naučna. Zanimljivo je da nikome ne smeta teorija gravitacije ili germinativna teorija bolesti. Tačnije, bukvalno sve ostale naučne teorije su sigurne, osim ove jedne koja ugrožava religijsku bajku o magičnom nastajanju svih živih bića ni iz čega. Dodatno, Teorija evolucije ne govori o tome da su ljudi nastali od majmuna, baš kao što ni Teorija velikog praska ne govori o tome kako je svemir nastao. Teorija evolucije je složena naučna teorija, koja se kao i svaka druga naučna teorija, sastoji od masivnog tela dokaza, proverljivih i jasnih i naučnih hipoteza koje se i dalje dokazuju. Nikada i nigde u Teoriji evolucije se ne govori da su ljudi nastali od majmuna. Takva tvrdnja bi bila besmislena za nauku i stoga što su i ljudi, dakle vrsta Homo sapiens, takođe majmuni, hominidi i primati. I mi i ostali majmuni imamo zajedničkog pretka, što je već deo razmatranja Teorije evolucije. Preporučujemo vam sjajan sajt srpskog naučnika Miloša Babića, teorijaevolucije.com, gde je na vrlo jednostavan način i na našem jeziku, predstavljena ova sjajna naučna teorija.

 

Srećko Milovanović

One thought on “ATEISTI: Crkva zarađuje milione, a ne plaća porez!

  • 7. јуна 2018. at 12:55
    Permalink

    Bando ateisticka darvinovs teorija evolucije je samo teorija u koju ni sam darvin nije verovao jer je sam bio religiozan i sahranjen po verskim obredima.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *