BAHATI PRITISAK NA SRBIJU: Palmer danas razgovara sa Vučićem

Steže obruč, a ne nudi ništa:

D. MILINKOVIĆ/Novosti.rs

Predsednik Vučić danas će razgovarati sa izaslanikom SAD, posle pretnji koje je izrekao u Prištini. Palmer će sve snažnije pritiskati našu zemlju, s ciljem da prizna lažnu državu, a da u zamenu – ne dobije ništa

 Metju Palmer

Metju Palmer

OKO Srbije se steže obruč novih pritisaka, ucena, pa čak i pretnji sankcijama, a sve s ciljem da naša zemlja prizna nezavisnost lažne države.

Ovako sagovornici „Novosti“ tumače pokušaj specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera, lansiran u Prištini, da Srbiji, paradoksalno, u zamenu za priznavanje Kosova, kao „šargarepu“ ponudi ulazak u EU, čija su vrata za prijem novih članica na neodređeno zatvorena. Američki zvaničnik otišao je i korak dalje, zapretivši čak i sankcijama ukoliko Srbija nabavi moćni ruski PVO sistem S-400.

Suštinski, Palmerova „ponuda“ je da Srbija pristane na sve, uključujući i priznavanje, a da Priština praktično samo povuče takse, što je apsolutno neprihvatljivo za srpski državni vrh. Tu poruku predsednik Aleksandar Vučić otvoreno će danas, na sastanku u Beogradu, preneti Palmeru.

Da li su oštre poruke Palmera, kojeg je imenovao Stejt department, samo eho stavova američke „duboke države“ u kojoj su i dalje uticajni pokrovitelji kosovske nezavisnosti, biće jasnije nakon susreta Vučića sa Ričardom Grenelom, specijalnim izaslanikom za dijalog predsednika SAD Donalda Trampa. Do tog sastanka, kako je najavio Vučić, trebalo bi uskoro da dođe.

Drugim rečima, na potezu je sada Tramp: da li će podržati kompromisno rešenje Beograda i Prištine, u kom jedna strana neće izgubiti sve, a druga dobiti sve, ili će „zakucati“ zahteve da Beograd prizna Kosovo.PACOLI LOŠ ĐAKMINISTAR odbrane Srbije Aleksandar Vulin poručio je da su besmislene pretnje bivšeg šefa diplomatije privremenih institucija u Prištini Bedžeta Pacolija da predsednik Vučić ima samo jednu šansu, a to je da prizna Kosovo: – Pametni ljudi uče na tuđim greškama, a Pacoli ne može da nauči ni na svojim. Nikako da nauči da pretnje Vučića ne mogu pokolebati, da je besmisleno pokušavati uplašiti čoveka kome je Srbija skuplja od života.

Ključna će biti i reakcija EU, kojom Palmer pokušava da „trguje“ u raspetljavanju kosovskog čvora. Iz Unije, čijih pet članica ne priznaje Prištinu, do sada se na stolu nije našao izričit zahtev, da je priznavanje uslov da bi Srbija postala članica.

Za političkog analitičara Dragomira Anđelkovića, Palmerove pretnje su – čist cinizam:

– Palmer pokušava da stegne obruč oko Srbije, ali mislim da će se ispostaviti da je to stezanje bilo samo pozersko. Da ne govorim o tome da nam EU kao „nagradu“ nudi zvaničnik SAD, zemlje koja istovremeno podržava izlazak Velike Britanije iz Unije. Važno je i to što između Palmera, koji je izaslanik Stejt departmenta, i Grenela, izaslanika Bele kuće, svakako postoje različite ideje u vezi sa KiM. Ne očekujem da će Tramp vršiti velike pritiske na Srbiju.

Diplomata Zoran Milivojević u Palmerovom nastupu u Prištini vidi težnje u Vašingtonu da se što pre zatvori kosovsko pitanje:

– Prema tome kako je Palmer govorio, treba računati na to da će Amerika imati razumevanja za maksimalističke zahteve Prištine, što našu zemlju dovodi u delikatnu situaciju. Ozbiljne su i Palmerove pretnje stopiranjem članstva u EU, jer nagoveštavaju da bi to mogla da postane značajan deo politike SAD, koja može preko određenih mehanizama da utiče na Brisel.

O izazovima koji su pred Srbijom i očiglednom jačanju pritisaka na našu zemlju u vezi sa KiM, danas će raspravljati i vrh SNS, na sednici Predsedništva, gde će jedna od tema biti i odnosi unutar vladajuće koalicije.

PISMO MAJI KOCIJANČIČ

PREDSEDNIK Vučić ponovo je juče upitao portparolku EU Maju Kocijančič da li može da kaže kojim otrovom su otrovani članovi CIK u Prištini, i dodao da mu je žao što se tako važnim pitanjem ne bavi ni EU, ni specijalni predstavnik SAD za Zapadni Balkan Metju Palmer. Vučić je na svom tviter-nalogu poručio da dok je živ neće odustati od traganja za odgovorom na to važno pitanje.

– Draga Majo Kocijančič, prošlo je više od tri nedelje od kada je nastupilo, kako su Albanci tvrdili, masovno trovanje na jednonacionalnoj osnovi u CIK u Prištini. Molim vas, draga Majo, da nam konačno kažete da li je u pitanju bio antraks, novičok ili sredstvo za čišćenje nameštaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *