BAJDENU SE OVO NEĆE SVIDETI, NEMAČKA NE ODUSTAJE: Nećemo u budućnosti raditi ono što želi Vašington

Nemačka nema nameru da promeni pristup prema gasovodu „Severni tok 2“ ni nakon inauguracije Džoa Bajdena za predsednika SAD, rekao je agenciji RND šef nemačke diplomatije Hajko Mas


– Federalna vlada neće promeniti odnos prema „Severnom toku 2“- rekao je Mas, komentarišući predstojeći inauguraciju Bajdena koja će se održati 20. januara.

– Ne možemo govoriti o evropskom suverenitetu, ako u budućnosti budemo radili samo ono što želi Vašington – naglasio je ministar.

On je dodao da će Nemačka i SAD i dalje imati nesuglasice po jednom broju pitanja, ali je važno da obe strane vode „zajedničku politiku“ po glavnim strateškim pitanjima.

Ranije je agencija Rojters, pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom, saopštila da administracija američkog predsednika Donalda Trampa planira da usvoji novi paket sankcija protiv projekta „Severni tok 2“. Pre toga je kompanija „Gasprom“ saopštila da je kopnena deonica cevovoda spremna za puštanje u rad. Građevinski radovi na kopnenom delu u Rusiji nalaze se u završnoj fazi.

„Severni tok 2“ predviđa izgradnju dva kraka gasovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje koji će se isporučivati od obale Rusije preko Baltičkog mora do Nemačke.

(Informer)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *