Benzin je za samo mesec dana poskupeo šest dinara i to NEĆE BITI KRAJ!

Cene goriva na benzinskim stanicama u Srbiji nastavljaju da rastu. Pritisak političko ekonomskih previranja na svetskom tržištu nafte počeo je da se preliva i na našu zemlju i mogao bi da se nastavi, ocenjuju sagovornici „Blic Biznisa“.

U odnosu na cene po kojima je gorivo prodavano početkom aprila, benzin je poskupeo za šest dinara i 28 para, evrodizel za 91 paru i TNG autogas za 3,60 dinara, saopštilo je Udruženje naftnih kompanija Srbije.

Na većini benzinskih stanica litar benzina košta između 154 i 155 dinara, dok evrodizel koji drži „uobičajeno rastojanje“ od oko deset dinara košta između 164 i 165 dinara za litar. Takozvana super goriva (dodatno obogaćena aditivima ili bolje filtrirana) koštaju nekoliko dinara više, pa se „bolji dizel“ prodaje za 169 dinara dinara za litar.

Za poskupljenja naftaši vide nekoliko razloga. Najnoviji je poskupljenje barela nafte u svetu koji je od početka godine skočio za više od 30 odsto na 74 dolara za barel. Ovakav trend istovremeno je posledica američkih sankcija protiv dve članice OPEK Venecuele i Irana, kao i pad zaliha nafte u SAD.

Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD „Nafta“ i predsednik Unije poslodavaca Srbije istovremeno objašnjava da je za prelivanje cene sa svetskog tržišta na cenu nafte u Srbiji potrebno oko tri meseca.

– Poskupljenje barela u svetu već se delimično prelilo u Srbiju, i sada je pitanje da li bi mogli očekivati nastavak rasta. Mislim da je odgovor pozitivan jer setimo se da je barel prethodnih godina bio i značajno skuplji nego danas i da je koštao čak i do 130 dolara. Činjenica je da nafta ugovorena po sadašnjoj ceni stiže na isporuku tek za 3 meseca, tako da su na tržištu još uvek prisutne ranije zalihe. To takođe ostavlja prostora za nova poskupljenja – kaže Atanacković za „Blic Biznis“.

Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović kaže da se cena sirove nafte „brent“ kreće oko 70 dolara za barel i da u poslednjih nekoliko dana, od 2. maja do danas, ne beleži rast.

„Nema ni naznaka da će doći do nekog ozbiljnijeg rasta, a samim tim nema naznaka ni da će doći do nekih većih promena cena u Srbiji. I pored toga što je za proteklih mesec dana u Srbiji najviše poskupeo benzin njegova cena je i dalje na nivou regionalnog proseka, što znači da su se slične promene dogodile i u drugim zemljam“, navodi Udruženje.

U odnosu na Srbiju, prosečna maloprodajna cena benzina je veća na benzinskim stanicama u Sloveniji, Crnoj Gori, Albaniji, Hrvatskoj i Grčkoj.

Ipak, kako objašnjavaju u Udruženju, cena sirove nafte bitno utiče na maloprodajnu cenu goriva, ali je ipak samo jedan u nizu faktora.

Praktično, cena sirove nafte učestvuje samo sa 20 do 25 odsto, dok ostatak čine troškovi poput proizvodnje i transporta. Prema njegovim rečima, u Srbiji oko 60 odsto čine poreska zahvatanja države.

Gorivo je u Srbiji počelo lagano da poskupljuje još tokom prošle godine. Naftaši su isprva krivili nizak nivo Dunava jer su barže plovile poluprazne pa je samim tim i cena transporta bila veća. Danas kažu da jerazlog konstantan rast sirove nafte na svetskim berzama, za ukupno 30 odsto od početka godine. Cena sirove nafte tipa „brent“ nedavno je dostigla najviši nivo u 2019. i premašila je 72 dolara za barel. Tome je doprineo stabilan ekonomski rast u Kini i pad zaliha sirove nafte u SAD. Globalna ponuda dodatno je bila „pod pritiskom“ i zbog američkih sankcija protiv dve članice OPEK Venecuele i Irana.

Da podsetimo, spirala cena goriva počela je značajnije da raste pre tačno godinu dana jer je država povećala akcize za 1,60 dinara po litru benzina i 1,64 dinara po litru dizela. Pre toga je benzin prodavan za oko 144 dinara a dizel za 150 dinara po litru. Šest meseci posle, u septembru 2018. prosečne maloprodajne cene benzina povećane za 89 para, a, evrodizela za 1,48 dinara po litru a TNG „autogasa“ za 2,2 dinara.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *