BIA: Fudbalere čuva najtajnija služba na svetu

IZ UGLA SDB

Fudbalere čuva najtajnija služba na svetu

 

Godine 1995. u aprilu, formirana je nova ili bar sa novim nazivom bezbednosna služba FSB /Federalna služba bezbednsti/. Na njenom čelu se od jula 1998. do avgusta 1999. godine nalazio Vladimir Putin. Obaveštajnim radom u Rusiji se bavi SVR, spoljna obaveštajna služba jedna od najtajnih službi na svetu. Tu je i nadaleko poznata GRU dakle glavna vojno obaveštajna služba…

Piše: Boža Spasić

 

I naši fudbaleri apsolutno zaštićeni na svetskom prvenstvu u Rusiji o čemu brine i dvadesetak naših specijalaca koji su raspoređeni uz reprezentaciju, ili oko nje. To je svetska praksa. Fudbaleri su na vreme upoznati sa svim činiocima njihove bezbednosti

 

Kada ovaj broj AFERE bude dostupan čitaocima u Rusiji će se već paliti svetla na semaforima, zalivati poslednji grumenovi trave na stadionima, bezbednosne službe  ne samo Rusije nego i gotovo čitavog sveta upaliti sve crvene alarme kako bi zaštitile ne samo instituciju Svetskog prvenstva nego i građane, sportiste, praktično  celu zemlju.

Bezbednosne pripreme za ovako velike i zanačajne sportske događaje započinju naravno  mnogo pre nego li  treneri i odrede ekipe koje će ići na takmičenje. Sportske manifestacije, posebno ove kao u Rusiji imaju planetarni značaj ne samo za normalni deo sveta već u njemu svoju šansu za zločine vide ne samo međunarodne terorističke grupe, lokalne terorističke grupacije nego i svi vidovi organizovanog i neorganizovanog kriminala.

Istorija bezbednosnih službi je pokazala da bez dobre bezbednosne procene, dobrog obaveštajnog rada, nemilosrdnog prethodnog obračuna  sa svima koji nameravaju da napadnu jedan takav svetski sportski  događaj, može doći do masakra, terorističkih i drugih napada koji proizvode dalekosežne posledice.

Podsećamo na olimpijadu u Minhenu 1972. godine, kao događaj koji je krajnje diletantski obaveštajno i bezbednosno pripremljen od inače veoma pedantnih i preciznih nemačkih bezbednosnih službi kada je grupa palestinskih terorista izvela masakr u olimpijskom selu i time uspostavila sasvim nove standarde za sve buduće svetskle sportske događaje.

Grupa od devet palestinskih terorista, navodno članova tada najzanačajnije terorističke svetske grupe „Crni septembar“, preskočila je ogradu negde ujutru u olimpijskom selu i upala u spavaće sobe tima rvača iz Izraela. Očito do perfekcije priprmljena akcija jer su teroristi tačno znali gde spavaju izraelski sportisti, dakle imali su teroristi logističku podršku u samom objektu i u organizacionom komitetu olimpijade. Odmah je ubijeno dva izraelaska rvača, sedam su uzeti za taoce.

Nemačke službe su pripremile jednu traljavu akciju u kojoj nije poginuo samo onaj ko se nije nalazio na mestu gde su njihove službe planirale akciju oslobađanja talaca.

Velika Jugoslavije  je u prošlosti bila domaćin velikih sportskih manifestacija. Tako je u Sarajevu 1984. godine održana zimska olimpijada, do tada nije bilo veće sportske međunarodne manifestacije na ovim prostorima.

Napravljeni su spiskovi od preko 1.500 potencijalnih ustaških i drugih terorista koji su mogli doći i postaviti neku minu na sportske objekte. Naši agenti su se razmileli po svetu što u našim ambasadama, što po hotelima  ili burdeljima i crnim rupama gde su boravili teroristi. Spiskovi terorista su dostavljeni zemljama u kojima su boravili teroristi sa zahtevom da se ustaške bande izoluju za vreme trajanja sportskog događaja u  Sarajevu. Samo su nemačke obaveštajne službe izdvojile i držale mesec dana pre i mesec dana posle olimpijade ustaške teroriste u zatvorima ili posebno za to pripremljenim izolacionim kampovima.

Francuska tajna služba je naše teroriste grupisala u nekom zatvoru koji se nalazio na jednom ostrvcetu na Seni i okolini Pariza.

Američki FBI je pohapsio ili kontrolisao sva lica za koja smo tražili posebne mere.

Olimpijada je protekla a da sem vatrometa prilikom otvaranja, nije bila bačena niti jedna petarda. Naše službe su spolja i iznutra čuvale ne samo sportski događaj nego i ugled zemlje.

Tako je i ovoga puta naša BIA dostavila blagovremeo spisak lica koji mogu ugroziti našu reptrezentaciju na svetskom prvenstvu u Rusiji. U toj međusobnoj razmeni ruske službe bezbednosti su dostavile svoje spiskove lica koja žive ili se nalaze u Srbiji, a nisu poželjni u Rusiji za vreme fudbalskog prvenstva.

Rusi nisu pepustili ništa slučajnosti. Predsednik Putin je čak potpisao Zakon koji će važiti u Rusiji za vreme svetskog prvenstva u fudbalu. Kao rizične zemlje koje učestvuju na ovom svetskom prvenstvu navodimo Iran, Veliku Britaniju, Nemačku i Francusku.

Rusi su u Moskvi pre nekoliko meseci formirali Centar za saradnju međunarodnih službi bezbednosti. Centrom rukovodi prvi zamenik ministra unutrašnjih poslova Rusije Anton Gusev. U centru je angažovano već 105  rusko-međunarodnih agenata, iz ukupno 48 specijalizovanih antiterorističkih službi iz čitavog sveta iz do sada 30 uključenih zemalja.

Čak i one zemlje koje ne učestvuju na svetskom fudbalskom prvenstvu intezivno sarađuju sa ruskim službama bezbednosti. U američkom antiterorističkom centru koji deluje u okviru FBI i NOS, formiran je poseban tim koji u roku od par sekundi nakon procene primljenog obaveštenja o terorističkim aktivnostima upoznaje Moskvu do detalja o saznanjima.

No bez ikaklve sumnje bezbednosni aparat Rusije koji broji na stotine hiljade ljudi, radi na  bezbednosnim procenama  danonoćno. Nikada nije na odmet spomenuti da velika Rusija ima jedan od najmoćnijih bezbednosnih aparata na svetu. Počelo je sa ČEKA još 1917. godine koju je formirao Feliks Džeržinski. Posle je promenila ČEKA naziv u GPU kojim je operativno rukovodio Džeržinski. NKVD su formirali i rukovodili Jagoda Genrih, Ježov Nikolaj i na kraju zloglasni Lavrentije  Berija. Formiranjem KGB vršene su prve reorganizacije bezbednosnih službi tadašnjeg SSSR-a. Njime je jedno vreme rukovodio budući predsednik države Jurij Andropov. Godine 1995. u aprilu, formirana je nova ili bar sa novim nazivom bezbednosna služba FSB /Federalna služba bezbednsti/. Na njenom čelu se od jula 1998. do avgusta 1999. godine nalazio Vladimir Putin. Obaveštajnim radom u Rusiji se bavi SVR, spoljna obaveštajna služba jedna od najtajnih službi na svetu. Tu je i nadaleko poznata GRU dakle glavna vojno obaveštajna služba koja je takođe stavila sve svoje kapacitete u zaštiti ovog svetskog prvenstva u fudbalu.

Bezbednosne procene govore da će ovo svetsko prvestvo proći potpuno bezbedno neinteresantno. No ipak svaka reprezentacija vodi sa sobom na desetine svojih tajnih agenata da ih čuvaju i brinu o njihovoj bezbednosti. Neki se već mesecima nalaze na terenu, naravno uz saglasnost  Rusa. Tako su i naši fudbaleri apsolutno zaštićeni na svetskom prvenstvu u Rusiji o čemu brine i dvadesetak naših specijalaca koji su raspoređeni uz reprezentaciju, ili oko nje. To je svetska praksa. Fudbaleri su na vreme upoznati sa svim činiocima njihove bezbednosti. Srbija je ozbiljna zemlja i brine o svojim ljudima ma gde se nalazili. Da li javno ili tajno nije važno, važno je da su bezbedni.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *