BIA RASKRINKALA ŠIPTARSKU PREVARU: Kako je propao udar na Srbiju?

Laži da su uhapšeni kriminalci plaćene ubice koje su u vezi sa srpskom bezbednosnom agencijom BIA Priština je pokušala da iskoristi za udar na Srbiju po receptu koji je korišćen u Makedoniji. BIA je odmah reagovala i demantovala prištinske podmetačine, dok analitičari, sagovornici Srpskog telegrafa ocenjuju da je cilj ovakvih podmetačina slabljenje pozicija Beograda u dilalogu sa Prištinom, koji se vodi u Briselu.

Naime, kako je preneo prištinski portal gazetablic.com, u policiji Kosova rekli su im da od četvoro uhapšenih, troje ima veze sa srpskom službom.

– Trojica uhapšenih imaju veze sa BIA i sva trojica su osumnjičeni kao plaćene ubice – kazao je izvor tog portala.

Bezbednosno-informativna agencija demantovala je navode pojedinih medija da su lica koja su uhapšena u sredu, 18. jula, na teritoriji AP Kosovo i Metohija, imala bilo kakve veze sa Agencijom.

– Mario Milošević, Jovan Pavićević, Strahinja Danković i Laureta Zuba uhapšeni su po nalogu Interpola zbog sumnje da su izvršili teška krivična dela ubistva i otmica na području teritorije Republike Crne Gore. Najoštrije osuđujemo širenje lažnih vesti koje za cilj imaju destabilizaciju i podrivanje bezbednosnog sistema Republike Srbije – navela je BIA u saopštenju.

Sagovornici Srpskog telegrafa podsećaju da je istu stvar pokušala da uradi i Makedonija kada su našem diplomati neuspešno pakovali da je špijun koji je pokušao državni udar aprila prošle godine u makedonskoj skupštini.

Bivši operativac DB Božidar Spasić ističe da je rukopis prepoznatljiv jer, kako objašnjava, dve službe, kosovska i makedonska, funkcionišu u tandemu.

– Tu priču smo gledali u Makedoniji, gde su takođe sarađivale ove službe, prištinska i makedonska. Između njih više nema nikakvih granica, rade kao jedan, jasno je da su u pitanju isti kreatori. Pored toga, oni koji vode tajnu policiju na Kosovu vode i tajnu policiju u Makedoniji, zato je taj rukopis prepoznatljiv. Ne treba zaboraviti da na Kosovu ima koliko hoćete stranih agentura, a svoju ispostavu, što je vrlo bitno, ima i albanska tajna služba – navodi Spasić.

Prema njegovim rečima, ova laž plasirana je samo nekoliko dana posle izjave predsednika Srbije da Srbija ne odustaje od istrage o ubistvu Olivera Ivanovića.

– Ne bi me začudilo da za nekoliko dana optuže ove ljude da su učestvovali u ubistvu Olivera Ivanovića ili da su spremali likvidaciju nekog visokopozicioniranog prištinskog političara – kazao je Spasić i dodao da je reakcija BIA na najbolji način raskrinkala laži Prištine.

Da je u pitanju podmetačina po već viđenom scenariju tvrdi i politički analitičar Dragomir Anđelković, koji kaže da je pozadina ovakvih izmišljotina deo plana da se opstruiše dijalog.

– Šiptari definitivno pokušavaju sada da nas kompromituju pred završnicu briselskog procesa i da predstave BIA kao organizaciju koja šuruje sa kriminalcima. U pitanju je lažni scenario kompromitovanja države i službe, bez ikakvog osnova – ističe politički analitičar Dragomir Anđelković.

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *