BILJANA PLAVŠIĆ: Ratku je sudbina zapečaćena!

Nekadašnja predsednica Republike Srpske i haška osuđenica Biljana Plavšić ekskluzivno za “Alo!” komentarisala je presudu Ratku Mladiću u Haškom tribunalu i poručila da za “njenog Ratka, kao ni za sve Srbe u Hagu nikada nije bilo, niti će biti nade”.

– Gledala sam na televiziji izricanje presude Ratku Mladiću, nisam to želela da propustim. Sve mi je to jako teško palo… – ovim rečima počela je Biljana razgovor uz suze.

Šta vam je najteže palo?

– Sve… Kada sam ga videla kako ulazi u sudnicu zastala mi je knedla u grlu. Mnogo mi je žao što nije u boljoj kondiciji i što se vidi da mu je zdravlje dosta ugroženo.

Kako komentarišete izrečenu doživotnu zatvorsku kaznu?

– Mladć deli sudbinu svih Srba. To je bilo za očekivati da ga tako kazne. Odavno je poznato da nema za Srbe pravde u Hagu.

Ovo je ipak prvostepena presuda, odbrana generala Mladića najavila je žalbu?

– Ma ajte, kakva crna žalba. Taj sud je svoje prvostepene odluke menjao samo kada je trebalo od robije spasiti i osloboditi Gotovinu, Markača i Haradinaja. Da se Haški sud drži principa pravde onda bi se Srbi i Mladić mogli nečemu ponadati. Ovako… (uzdah) bojim se da nema nade.

Čvrsto verujete da se žalbom ne može ništa promeniti?

– Morate nešto da znate. Nije Mladić ni šiptar, ni Hrvat, ni Musliman pa da ga u drugostepenom postupku oslobode. On je Srbin i njemu je sudbina zapečaćena. Hag je sud samo za Srbe i to je sada svima jasno. Daleko mu lepa kuća.

Pričate o zajedničkom životu u Bosni?

– Da. Vidite da Međunarodna zajednica i čitav Zapad nas Srbe gura zajedno sa Hrvatima i Muslimanima u istu državu, ali teško je to. To je kao da vam neko pokušava da navuče odelo tri broja manje, ali ja bih rekla da su nam oni skrojili ludačku košulju.

Kako vidite Mladićevu sudbinu posle svega?

– Mislim da će mu ova presuda, a to bih i volela, dati podsrek da izdrži. Poznavajući njega to će tako i biti. On je borac, on je od onih boraca i generala koji su uvek uzvikivali: “Napred zamnom”.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *