Bjela je lažov i korupcionaš: Reditelj Predrag Antonijević odgovorio Draganu Bjelogrliću!

Dragan Bjelogrlić je lažov i korupcionaš, poručuje reditelj Predrag Gaga Antonijević u odgovoru reditelju i producentu koji ga je optužio da je lažirao njihovu prepisku, iz koje se jasno vidi da mu je Bjela nudio mito.

  • Odgovor Bjelogrlića na moje pismo bi bio jako zabavan da posredi nije ozbiljna stvar. Pogotovo tvrdnja da sam našu prepisku u kojoj mi nudi mito falsifikovao i da će on to dokazati pred nadležnim organima. E da ne bi sad svi večno čekali da se on tim organima obrati, ja sam već preduzeo korake u tom pravcu. Ne treba lažova i korupcionaša pustiti da pod pretpostavkom nevinosti nastavi sa mahinacijama – poručuje Antonijević i nastavlja, obraćajući se praktično kolegama čiji je Bjelogrlić predsednik u Grupaciji za kinematografiju Privredne komore Srbije:
  • U međuvremenu, evo vam u prilogu u PDF zvanični izveštaj „Džimejla“, s koje adrese i kojim putem mi je Bjelogrlić poslao mejlove. Svako ko je u to vreme vodio s njim prepisku može lako da uporedi i proveri. Kao i tužilaštvo uostalom.
  • Antonijević nastavlja u istom tonu:
  • Dakle, umesto da s kompjuterom pod miškom trči u policiju na forenzičku analizu, Bjelogrlić u odgovoru na moje pismo baljezga iz očaja svakakve budalaštine uključujući i falsifikovane mejlove. Drage kolege, nije tema ovde ko je bio u zatvoru. Jesam kratko u istražnom, osumnjičen za izbegavanje vojske, pravosnažno slučaj rešen u moju korist. Inače, nikakva tajna, pisano dosta o tome svojevremeno, dao sam i sam mnoge intervjue opisujući iskustvo. Čak nije tema ni ko će u zatvor tek da ide. Kao što nije tema što sam podržao odličan scenario Vuka Ršumovića „Čuvari formule“. Šta je trebalo? Da ga diskvalifikujem jer mu je producent korupcionaš? Da isto diskvalifikujem i „Jesen samuraja“ jer ih je Bjela nanišanio za svoju kombinaciju. Da prijavim sve upravnom odboru i srušim ceo konkurs sa odličnim projektima Golubovića, Đorđevića, Koje, Ležajića?

Meni je savest apsolutno mirna i ponovo bih isto uradio. Nije ni tema zašto sam baš sada izašao sa informacijama o Bjelogrlićevim mahinacijama. Kao što sam objasnio u prvom pismu, razlozi su isključivo lične prirode. Neću da dozvolim da me bilo ko, a pogotovo Bjelogrlić, svojim prljavim kampanjama kao čoveka i profesionalca dovodi u pitanje.
Reditelj naglašava da Bjelogrlić od sebe pravi žrtvu nekakvog političkog progona.

  • Zaboga, baš kad je pokrenuo borbu protiv upravnog odbora FCS i Jelene Trivan namesti mu zli „državni“ reditelj falsifikovane mejlove. Njemu, Če Gevari srpskog filma. Slatko bih se smejao da mi nije odvratno. Drage kolege, tema je, i to po mom mišljenju jedina vredna razgovora: da li vi želite da se vaš glas u komunikaciji sa medijima, kulturnom javnošću i državnim telima nadležnim za našu delatnost čuje i ozbiljno shvati. Bojim se da, ako vam glasnogovornik ostane korupcionaš i lažov Bjelogrlić, to sigurno neće poći za rukom. Ne znam koje zamerke neki od vas imaju na rad FCS, pa ne mogu stoga da se izjasnim da li se s njima slažem ili ne. Ali, u svakom slučaju podržavam vaše napore i, iskreno, treba da radite ono što mislite da je najbolje za vas. Samo nemojte dozvoliti da prljavština i nemoral jednog čoveka sve to obezvrede – zaključuje Antonijević.

Mada je kao glumac navikao da igra različite role, za ulogu žrtve režima Dragan Bjelogrlić može da konkuriše i za Oskara! Naime, šta god da mu se stavi na teret, čak i kada je kao u slučaju optužbi Predraga Antonijevića potkrepljeno neoborivim dokazima, Bjelogrlić pravda navodnim progonom zbog svojih političkih stavova i kritike vlasti. A istina je, i za to je dovoljno pogledati činjenice i brojke, da je on godinama bio pravi miljenik niza javnih i državnih institucija.

Tako je, recimo, malo poznato da je Bjelogrlić za „Senke nad Balkanom“, kada su se emitovale na RTS, od RRA dobio dozvolu za devet minuta reklama tokom emitovanja jedne epizode, dok se svima ostalima odobrava po šest minuta. Samo po osnovu tog viška, kažu upućeni, inkasirao je milion evra i još toliko od reklama u takozvanom prajmtajmu, u kom je serija emitovana. Pritom je javni servis uložio milione u reklamiranje „Senki“.

Eto o kakvo se navodnoj žrtvi režima radi (sve se, podsetimo se, dešava u vreme Vučićeve vlasti, koju režiser i producent ne propušta da kritikuje). Pa još kada se tome dodaju basnoslovni iznosi koje su on i njegovi kompanjoni uzimali od Filmskog centra Srbije, sve postaje još jasnije. Pomenimo samo da je Bjela još pre nekoliko godina uzeo 200.000 evra za dva filmska projekta „Čuvari formule“ i „Toma“, koje nije ni počeo da snima.

I sada, kada mu je slavina bar donekle zatvorena i kada bi možda i neko drugi, van njegove ekipe, mogao da dođe na red da Filmski centar Srbije podrži njegov projekat, Bjelogrlić naprasno, preko Grupacije za kinematografiju u PKS, čiji je predsednik, traži smenu kompletnog rukovodstva FCS.
Upravni odbor FCS objavio je juče saopštenje u kom stoji:

  • Povodom izjave Dragana Bjelogrlića da optužbe za korupciju koje je na njegov račun uputio reditelj Predrag Antonijević imaju veze s nekakvom „smenom“ UO FCS koju je inicirala Grupacija za kinematografiju, podsećamo gospodina Bjelogrlića i javnost da UO FCS postavlja i razrešava Vlada Srbije, a ne bilo kakva udruženja, te da su u njemu nagrađeni filmski kritičari, istoričari filma i filmski radnici koji su vrlo kompetentni u svom radu, o čemu svedoče i rezultati FCS. Pomenute afere i optužbe se rešavaju pred pravosudnim organima, a ne tako što se u njih uvlače drugi, naročito ne institucije kulture od nacionalnog značaja. Filmski centar Srbije se mukotrpno bori da transparentno radi i da bude otvoren za sve umetnike, a ne samo za pojedinačne lobističke grupe, i biće u tome istrajan. Ocenu da li je u tome i uspešan može dati samo Vlada Srbije. Svoj kredibilitet sačuvaćemo, između ostalog, i tako što nećemo dozvoliti da budemo deo ličnih afera i poslovnih interesa.
  • Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *