BLOKADA ZA SRBE: Čitaku tera UN sa Kosova i najavljuje vojsku!

Kosovska ambasadorka u Vašingtonu Vljora Čitaku danas se na sednici SB UN ponovo založila za okončanje misije UN na Kosovu.

„Došlo je vreme da Unmik završi svoju misiju, resursi UN bi mogli biti upotrebljeni za mnogo bolje svrhe“, rekla je Čitaku na sednici SB posvećenoj stanju na KiM.

Čitaku je takođe iznela tvrdnju da prilikom ulaska na Kosovo šefa vladine kancelarija za KiM Marka Ðurića nisu ispoštovane procedure, kao i da je „kosovska policija delovala profesionalno“ i da je on „pritvoren po standardnoj proceduri“.

Ona je rekla da „Kosovo neće tolerisati provokacije“ i da srpski zvaničnici moraju da razumeju da se „na Kosovo može ući isključivo uz odobrenje kosovskih vlasti“.

Čitaku je od Beograda zatražila i da „prizna nezavisnost Kosova“.

Kako je rekla, uznemirujuće je da se čuje „iskrivljena slika prošlosti“ i smatra da je krajnje vreme da se stane tome na put.

Ona tvrdi i da postoje sistematske pretnje Srbima koji žele da se priključe kosovskim bezbednsonim snagama kao i da je uhapšeno nekoliko njih u Srbiji, jer su se pridružili tim snagama.

„Srbija nema pravo veta na odluke o kosovskim snagama, odluku će doneti ljudi koji na Kosovu žive“, rekla je ona.

Čitaku je navela i da je srpska vlada nedavno zabranila kosovskom karate timu da učestvuju u evropskom šampionatu u Novom Sadu, da je reč o tome da su „deca zabranjena“ i da to nije izolovan incident.

„Srpska vlada pokazuje da samo nasilno i destruktivno ponasanje podržava“, tvrdi Čitaku uz isticanje da to treba zaustaviti, a ne sport. Ona je navela i da „ne verujemo da bi etničke granice mogle da doprinesu stabilnosti i miru“.

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *