BRAMERC: Radikale pohapsiti i odvesti u Hag!

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc izjavio je da će insistirati na hapšenju troje članova Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja optuženih za ometanje pravosuđa, odnosno pokušaj zastrašivanja svedoka.

Bramerc je u intervjuu za sarajevski Dnevni avaz rekao da su vlasti u Beogradu do sada odbijale da sprovedu nalog haškog tužilaštva za njihovo hapšenje pa se taj podatak našao i u izveštaju podnetom Savetu bezbednosi UN.

„Begunci nisu jedini problem u vezi s pravdom za ratne zločine u Srbiji. Situacija generalno ne ide u dobrom pravcu“, naveo je Bramerc govoreći o saradnji Srbije sa tim tribunalom.

Komentirajući postupke koji su u toku pred Hašim tribunalom, Bramerc je potvrdio da do kraja novembra očekuje drugostepenu presudu u slučaju „Prlić i ostali“ i prvostepenu u postupku protiv Ratka Mladića, dok se drugostupena presuda u procesu protiv Vojislava Šešelja očekuje pred kraj ove i početkom iduće godine.

Podsetio je da je pred Haškim sudom, koji krajem ove godine završava svoj rad, podignuta 161 optužnica za genocid, zločine protiv čovečnosti ili ratne zločine, a osuđeno je 111 osoba. Sve je to uspeh, istakao je Bramerc i dodao da je reč o uspehu kakav nijedan drugi međunarodni sud do sada nije uspeo da ostvari.

Po rečima glavnog tužioca, bez obzira na to pred domaćim pravosudnim telima u regionu i dalje je velik posao, a zbog učešća u ratnim zločinima počinjenim na području Bosne i Hercegovine trebalo bi, prema njegovim rečima, procesuirati još oko pet hiljadu osoba.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *