Brnabić: Radnici Fijata traže platu od 45.000, to je nomoguće

Premijerka Ana Brnabić kaže da je spremna u svako doba dana i noći da razgovara s radnicima Fijata, ali ne može da odgovori na zahtev za minimalac od 45.000 RSD

Brnabićeva je rekla da je spremna u svako doba dana i noći da razgovara s radnicima kragujevačke fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) koji su u štrajku, ali da ne može da odgovori na zahteve da minimalna zarada bude 45.000 dinara i da za vreme štrajka oni primaju 20.000 dinara.

Ona je novinarima u Vladi Srbije rekla da to ne bi bilo fer prema ostalim radnicima u Srbiji.

Brnabićeva je navela da je sa Štrajkačkim odborom FCA razgovarala kad god su oni želeli, pa čak i do jedan sat posle ponoći, i napomenula da su oni posle tih razgovora ujutro izlazili sa saopštenjem da se sa radnicima razgovara putem medija.

„Zbog toga ne mogu drugačije da protumačim tu situaciju nego da su radnici izmanipulisani“, kazala je premijerka.

Dodala je da Vlada Srbije želi da odgovori na zahteve radnika fabrike automobila čiji je većinski vlasnik italijanski Fijat, a Vlada ima udeo od 33 odsto.

„Hoćemo da razgovaramo sa radnicima i da odgovorimo na njihove zahteve, jedino ne možemo da garantujemo koliko će biti procentualno povećanje plate“, rekla je premijerka.

Ona je istakla da je Vlada Srbije garant pregovora na najvišem nivou kad se postigne dogovor.

„Tu smo za radnike, ne zanima me kakvu komunikaciju imamo sa štrajkačkim odborima“, kazala je Brnabićeva i dodala da radnici treba da veruju Vladi koja će „zaleći za radnike“.

Kao primer je navela smederevsku Železaru u koju, kako je rekla, niko nije verovao osim Vlade koja se založila za radnike te kompanije, kao što se sada zalaže za radnike FCA.

Upitana zašto nije otišla da ragovara sa radnicima FCA koji štrajkuju od 27. juna, ona je rekla da su je obavestili da ne može da uđe u pogon, ali da je sigurna da bi Fijat uspeo da predstavnicima Vlade obezbedi ulazak u pogone, a da joj je potom rečeno da su radnici besni i da može doći do ekscesa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *