BRUKA! MINISTAR NE RAZLIKUJE SRPSKE MANASTIRE: Vladan Vukosavljević govorio o Žiči, a pokazivao Sopoćane!

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević propisno se obrukao jer je pokazao očigledan nemar i(li) neznanje, pošto je pobrkao, verovali ili ne, srpske manastire – Žiču i Sopoćane.

Vukosavljević je, naime, tokom posete žičkom manastiru, govoreći o njegovoj obnovi, umesto ilustracije kako je ta crkva izgledala pre 150 godina, pokazivao fotografiju Sopoćana, što se komentariše kao neviđena bruka.

  • Obnova Žiče postaje sve interesantnija. Ministar kulture je u manastiru Žiča govorio o obnovi te svetinje i kako je crkva izgledala pre 150 godina, a pokazivao je fotografiju Sopoćana. Sopoćana! Bar je sliku danas lako proveriti, pa i na sajtu samog manastira Žiča. Sliku mu je verovatno dao neko od stručnjaka koji su ga pratili i pokazivali kako će da obnove fasadu. Valjda nemaju staru fotografiju Žiče, a Sopoćani su fotogeničniji… Nadamo se da će za obnovu fasade koristiti prave podatke, da ne dobijemo još jedne Sopoćane – komentar je jednog od korisnika Tvitera, a drugi se nadovezao: „Zamisli, dođe i kaže: – Ruši to. Ima da se gradi, da bude ko na slici“.

Nizali su se komentari „kuku blama?!“ i „kako smo postali tako bezočno nemarni i bestidni u neznanju“…

Ministar Vukosavljević tvrdi, međutim, za Kurir da se radi o tehničkoj grešci, koju na licu mesta nisu zapazili ni stručnjaci, ni sveštena lica. U tome ne vidi ništa strašno, jer to se, kaže, dešava.

  • Fasciklu sa fotografijama sam dobio na licu mesta od naših stručnjaka za konzervaciju i restauraciju, pa je možda došlo do greške u redosledu. Bilo je fotografija raznih manastira, dakle tehnička omaška. To se dešava i ništa strašno nije u pitanju, a naročito nema veze sa suštinskom temom, obnovom manastira Žiča – navodi Vukosavljević.

Upitan da li to onda znači da nije u pitanju njegova odgovornost, nemar, već mali gaf, on odgovara: – Mislim da sada već preterujete. Dobili ste precizan odgovor na postavljeno pitanje. Tu sitnu tehničku grešku na licu mesta nije zapazilo ni sestrinstvo manastira, ni veći broj prisutnih stručnjaka.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *