BRUKA NAŠEG ZDRAVSTVA: Evo zašto Srbi umiru od srca!

Afera otkriva bruku i sramotu srpskog zdravstva

 

Evo zašto Srbi umiru od srca!

 

Bolesnici nemaju vremena za čekanje, a pacijentu zakazali kataterizaciju srca za 2022. godinu, koronografiju za 2021. a operacije se zakazuju i 2023. godine

 

U ovom trenutku 3.204 osobe čekaju na koronografiju srca, dok njih 1.684 je na listi čekanja za kateterizaciju srca, pa i ne čudi što upravo kardiološki pacijenti najviše umiru, odnosno što su baš oni na listi smrtnosti prvi

 

Od 72.167 osoba koliko je na listi čekanja njih čak 25.635 čeka na operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva i to je ubedljivo najduža lista čekanja, na drugom mestu je ugradnja endoproteza kolena za šta u ovim trenucima čeka 13.972 građana Srbije

 

U Srbiji se više od 72.000 ljudi nalazi na raznim listama čekanja u zdravstvenim ustanovama, a operacije se zakazuju čak i za 2023. Jednom pacijentu kateterizacija srca u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje zakazana je za decembar 2022.godine, dok je pacijentu iz Kragujevca u Kliničkom centru u Kragujevcu koronografija srca zakazana za 2021. godinu, otkriva ekskluzivno Afera!

Kateterizacija srca pacijentu u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinja, na čijem čelu je dr Milovan Bojić je zakazana je za 05.12. 2022. godine, a sudeći po tome, prvi naredni slobodan termin je 2023. godine!

Kardiološkom pacijentu iz Kragujevca u Kliničkom centru u tom gradu, čiji je vršilac dužnosti Predrag Sazdanović koronografija srca, prema zvaničnoj statistici u koju smo ekskluzivno imali uvid, zakazana je za 08. 07. 2021. godine, što znači da će ovaj kardiološki pacijent i ako spada u grupu onih čije vreme čekanja ugrožava zdravlje i život, na intervenciju će čekati tri godine.

-Evo vidite, tom pacijentu je u KC Kragujevac 21. 06. 2018. zakazana koronografija srca za 08. 07. 2021, objašnjava naš sagovornik pokaziujući nam zvanične podatke koje nam daje na uvid.

Podaci koji su zatvoreni za javnost i dostupna samo nadležnima u mnistartvu zdravlja, Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje i direktorima zdravstvenih ustanova pokazuje da u ovom trenutku 3.204 osobe čeka na koronografiju srca, dok njih 1.684 je na listi čekanja za kateterizaciju srca, pa i ne čudi što upravo kardiološki pacijenti najviše umiru, odnosno što su baš oni na listi smrtnosti prvi.

-Prvi slobodan termin za koji se sada zakazuje koronografiju srca u Kliničkom centru Srbije je februar 2019. godine, u Kliničkom centru Niš je mart 2019. Dok je poslednjem pacijentu na zvaničnoj listi u Kragujevcu za ovaj pregled zakazan u julu 2021. godine, otkriva naš izvor.

Prvi slobodan termin za ugradnju bajpasa u Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje je u junu 2020. godine, pošto je prema zvaničnoj statistici poslednji zakazani pacijent za 19. 05. 2020.

-Kada je u pitanju koronografija srca u tom institutu poslednji pacijent sada je zakazan za 21. 03. 2019. godine, što znači da je prvi slobodan termin u aprilu 2019. – navodi izvor Afere.

On dodaje da pacijenti koji ne uspeju da dočekaju medicinski zahtev, preminu pre nego što na njih stigne red, i naglašva da je najviše takvih sa kardiološkim, odnosno srčanim oboljenjima.

Prema poslednjim zvaničnim podacima u koje je novinar Afere imao uvid na listi čekanja u Vojnomedicinskoj akademiji trenutno se nalazi jedna mrtva osoba i 6 lica čiji datum prijema je u prošlosti.

– Nije poznato za kakvu tačno intervenciju na VMA u ovim trenucima čeka osoba koja je preminula, ali je nadležni iz te zdavstvene ustanove i dalje drže na listi čekanja, otkriva naš izvor.

Prema zvaničnoj evidenciji u koju je Afera imala uvid na listi čekanja četiri zdravstvene ustanove imaju lica čiji je datum prijema u prošlosti.

Osim Vojno medicinske akademije koja ima takvih 6 lica tu su i Kliničko bolnički centar Zemun gde su na listi čekanja 2 osobe, i Opšta bolnica Ćuprija i Valjevo sa po jednim licem sa zastarelim datumom prijema.

Od 72.167 osoba koliko je na listi čekanja njih čak 25.635 čeka na operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog sočiva i to je ubedljivo najduža lista čekanja, na drugom mestu je ugradnja endoproteza kolena za šta u ovim trenucima čeka 13.972 građana Srbije, dok je na trećem mestu na listi čekanja kada su zdavstvene usluge u Srbiji u pitanju ugradnja endoproteza kuka za šta trenutno čeka 9.925 lica.

U Ministarstvu zdravlja ranije su ukazali da ima indicija da su liste čekanja u pojedinim zdravstvenim ustanovama pravljene veštački kao i da će se nadležni stalno boriti protiv toga, a Afera će se i unarednom broju baviti listom čekanja, ovoga puta oftamoloških pacijenata, ali i onih koji na operaciju kuka i kolena čekaju po nekoliko godina. E.A.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *