BURNO U SKUPŠTINI: Radikali: Dolazi trenutak za priznavanje Kosova!

Srbija ne uvodi sankcije Rusiji i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije, poručio je danas u parlamentu ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

– Zahvaljujući Aleksandru Vučiću, država ne uvodi sankcije Rusiji, jer on ima političku snagu da može da odluči tako nešto, svestan svega što je posledica nečega takvog i ne pada nam na pamet da priznamo nezavisnost Kosova i Metohije i molim vas da tako nešto ne koristite u smislu napada na vladu – rekao je Stefanović u parlamentu.

Ministar je time replicirao na reči poslanika radikala Nikole Savića da su subvencije koje država daje stranim kompanijama mogle da se upotrebe na korisniji način po građane.

– Ne dao bog da dođemo u situaciju da ova vlada prizna Kosovo i uvede sankcije Rusiji. Kada dođe taj trenutak, a polako se manevarski prostror sužava, onda ćemo videti koliko su isplative te investicije i koliko će u toj situaciji ostati radnih mesta – rekao je Savić.

Polemika je počela zamerkom radikala na Predlog zakona o planskom sistemu Srbije, koji su naveli da taj zakon ništa neće promeniti, ali i ponovili kritike na račun evropskog puta Srbije i davanje državnih subvencija stranim investitorima.

Savić je rekao je da je evropski put – put u propast, jer su tamo uglavnom naši neprijatelji.

Ministar Stefanović je uzvratio da je interesantna teza da je neka firma, za koju nisu sigurni čime se bavi, napustila tržište”, te da ne bi bilo loše da čujemo koja je to firma, koliko je meseci poslovala, koliko je dobila subvencija…

Stefanović je istakao da su strane kompanije u poslednje četiri godine otvorile 170.000 radnih mesta.

Da li je trebalo da, kada je „Simens“ došao u Srbiju iz Nemačke, za koju kažete da nam je neprijatelj, ljude koju su zaposleni u Simensu otpuštamo, da ih nagovorimo da napuštaju radna mesta? Jel to poruka? Ili ljudima u „Džonson elektriku“, „Svarovskom“, predložimo da izađu iz fabrika, jer se radi o investicijama iz zemalja koje su nam neprijatelji – upitao je Stefanović.

 Istakao je da država daje subvencije da bi privukla investitore, a da se isplativost tih investicija postiže posle 14 meseci, jer od 15. meseca obim poreza, doprinosa i svega što kompanije plaćaju prevazilazi ono što je država dala.

On je naveo i da će investitori, ako nema subvencija, otići u Bugarsku, Makedoniju, tamo gde se daju subvencije.

Sada, kazao je Stefanović, Srbija ima rast BDP-a, javni dug je 59,3 odsto BDP-a, najniži do sada i ispod nivoa Mastrihta.

Izvor: Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *