ČANAK: Notorna istina je da je Kosovo nezavisno od Srbije

Predsednički kandidat Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak izjavio je danas da mora da se prizna „notorna istina“ da je Kosovo nezavisno od Srbije.

„Štiteći dela i tekovine Slobodana Miloševića, nismo spremni da priznamo notorne istine. Da – Kosovo je nezavisno od Srbije, da – ono je izgubljeno ratom, da – taj rat je vodio režim Slobodana Miloševića, da – taj režim nas je izložio NATO bombardovanju“, rekao je Čanak u intervjuu agenciji Beta.

On je dodao da je činjenica da prema Kosovu postoje granični prelazi, da gradjani Srbije ne mogu da odu na Kosovo bez pasoša, kao i da granicu sa Kosovom obezbedjuju izmedju ostalog i medjunarodne snage, što znači da medjunarodna zajednica garantuje te granice.

„Nemam problem da kažem da je Kosovo nezavisno od Srbije, zato što nemam nameru da bilo kakav politički angažman zasnivam na slatkim lažima, kakve bi populista voleli da gradjani slušaju, nego na možda grubim istinama, ali istinama iz kojih se može krenuti u istinski oporavak države. U lažima se može sanjati ali se na lažima ne može živeti“, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, nezavisnost Kosova znači da se sa nekim na Kosovu mora ne samo razgovarati nego se s njima i dogovoriti.

U intervjuu za agenciju Beta, Čanak je ocenio i da bi Srbija bila na višestrukom dobitku ukoliko bi postala članica NATO-a.

„Srbija apsolutno dobija ulaskom u NATO, i to višestruko. NATO nije samo vojna organizacija, ima tu niz ekonomskih i drugih razloga zbog kojih je NATO organizacija od koje se može imati velike koristi. Ja sam za suštinski i dubinsku demilitarizaciju ovog regiona, a NATO je i za to odgovor“, rekao je Čanak.

Prema njegovim rečima, priča o vojnoj neutralnosti Srbije ne znači ništa, već je za Srbiju i ekonomski, i politički, i vojno, i na svaki drugi način bolje da bude okrenuta Zapadu nego Istoku, NATO-u, a ne Rusiji.

Čanak je ocenio da je Srbija izložena velikim pritiscima Rusije, koja od Srbija želi da napravi „nepotopivi nosač aviona“ za svoje planove.

Od je rekao da je Naftna industrija Srbije (NIS) prodata ruskim partnerima „daleko ispod cene“, pod izgovorom da će Rusija pomoći da Kosovo ne postane nezavisno i da će biti izgradjen Južni tok.

„Kosovo je nazavisno, nema Južnog toga, dakle vratite nam NIS i idite kući“, poručio je Čanak.

Izvor: Beta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *