ČANAK: Ratovi 90-ih prekinuti ali, na žalost, ne i završeni

Ratovi koji su se vodili devedesetih prekinuti ali, na žalost, nisu i završeni jer nikada do kraja nije sagledano koje su to ideologije dovele do njih, „ko su bili njihovi promoteri, ko izvršioci, a ko inspiratori, niti su za ta zla osuđeni u svojim državama, kaže predsednik LSV Nenad Čanak.

Posledica toga je, rekao je on, uporna upotreba zapaljive retorike, rehabilitacija fašista, glorifikovanje haških osuđenika, prekrajanje istorije, te veličanje četnika sa jedne i ustaša sa druge strane, i naveo da su jedinice JNA ušle na današnji dan pre 26 godina u Vukovar, i da je taj grad i dalje jedan u nizu dokaza da rane nastale ratovima devedesetih teško zarastaju.

– Posledica toga je recimo bilo i postavljanje table „„Za dom spremni“ u Jasenovcu“, i paljenje novina na srpskom jeziku, ili prošlogodišnje razbijanje izložbe „„Vukovar – razaranje jednog grada““ u Novom Sadu – naveo je lider LSV u pisanoj izjavi medijima.

Sve su to znaci i upozorenja da bi zlo iz devedesetih moglo da se ponovi, naveo je Čanak.

– Upravo zbog toga, potrebno je da se glasnije nego ikada čuje glas antifašista Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Takođe, krajnji je trenutak za suočavanje sa prošlošću i jaču inicijativu za uspostavljanje tesne kulturne i svake druge saradnje kako na međudržavnom, tako i na lokalnom i regionalnom nivou – kaže on.

Kako je rekao, zna iz iskustva da je to moguće i podsetio da je dok je predsedavao Skupštinom AP Vojvodine, 2001. godine vraćena muzejska građa Vukovara, organizovani prvi dani Istre u Vojvodini, a godinu kasnije je obnovljen most između Bačke Palanke i Iloka.

– Uveren sam da su slične inicijative neophodne danas, isto kao što je neophodno i podizanje antiratnih spomenika u više gradova Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – poručio je Čanak.

Izvor: Tanjug/Blic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *