Čanak zvao i Katalonce, sprečen skandal!

Predsednik LSV Nenad Čanak poznat je po tome što propagira secesiju Kosova, ali ovog puta je otišao i korak dalje.

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković izjavila je da je Nenad Čanak na skup “Idejom EU do mira i razvoja“ pozvao i poslanike katalonskog parlamenta.

Kako je rekla, on je bez ikakvih konsultacija, na međunarodni skup pored parlamentaraca iz Prištine, pozvao i poslanike katalonskog parlamenta, ali da je ona taj poziv zaustavila.

Ona je, u izjavi za današnju „Politiku“, istakla da je tako sprečen veliki diplomatski skandal pošto bi, da je poziv realizovan, to bila uvreda za Španiju, zemlju čiji teritorijalni integritet i suverenitet Srbija apsolutno podržava i koja podržava teritorijalni integritet i suverenitet naše zemlje.

Prema njenim rečima, Čanak je, kao predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, na skup „Idejom EU do mira i razvoja“, koji se održava u Domu Narodne skupštine, bez konsultacija sa njom i bez njenog znanja i članova Odbora, pozvao parlamentarce samozvane države Kosovo, ali i poslanike španske pokrajine Katalonije, koja je održala referendum o nezavisnosti.

Objašnjavajući kako je pozivnica mogla da bude upućena u Prištinu i Kataloniju, Gojkovićeva kaže da je Čanak privatizovao organizaciju ovog dobro osmišljenog skupa, kojem prisustvuju predsednici pojedinih parlamenata, ministri, ambasadori, a tu su i španski parlamentarci.

„U razgovoru sa zaposlenima u Odboru saznala sam da su adrese za pojedine potencijalne učesnike ovog skupa, kojih ovde nema posle moje reakcije, stizale direktno iz Lige socijaldemokrata Vojvodine. To je bio pokušaj LSV da sprovede svoju, a ne politiku države Srbije“, precizirala je Maja Gojković.

Ona je dodala da je nakon njene reakcije skupština uputila pismo parlamentu Katalonije da su pozvani greškom i da njihove potvrde dolaska ne važe.

„Čanak sada nešto spinuje ono što je uradio, ne pominjući Kataloniju i njegovu nameru da upravo u Beogradu, u Narodnoj skupstini, poslanici iz Prištine i Katalonije povedu dijalog o tome kako su izvršili secesiju na teritorijama dve suverene i prijateljske zemlje, kao što su Srbiija i Španija“, rekla je predsednica skupštine.

Ona je dodala da je sekretar Odbora za evrointegracije smenjen, jer je naloge za pozive dobijao od LSV, te da će tražiti od članova odbora da budu mnogo aktivniji i da pomnije prate sve što se tiče organizacije nekog skupa, kako bi se ubuduće izbegli ovakvi skandali.

LSV: DVOSTRUKI ARŠINI
Danas se saopštenjem oglasila i Liga socijaldemokrata Vojvodine.

U saopštenju je navedeno da čude izjave predsednice parlamenta Maje Gojković da je sprečila dolazak delegacije autonomne regije Katalonije na Međuanordnu parlamentarnu konferenciju „Idejom Evropske unije do mira i razvoja“, s obzirom na to da isti aršin nije primenila u nekim drugim slučajevima.

„Smatramo da je u 21. veku sasvim normalno da se čuje i glas legalno izabranih organa vlasti evropskih regiona“, navode u toj stranci.

LSV pita predsednicu skupštine kako joj ne smetaju nelegalno izabrani organi vlasti u okupiranim delovima mađunarodno priznatih država i podsećaju je, između ostalog, na slučaj nedavne posete zamenice predsednika Odbora za bezbednost i borbu protiv korupcije ruske Dume i nekadašnje tužiteljske s Krima Natalije Poklonske.

„Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je nedopustivo ovakvo dvoaršinsko ponašanje predsednice Narodne skupštine Republike Srbije“, navodi se u saopštenju generalnog sekretara stranke Bojana Kostreša.

Podsećaju da su na Međunarodnu parlamentarnu konferenciju „Idejom Evropske unije do mira i razvoja“ pozvani i učestvovali su kao panelisti i ljudi iz parlamenta Republike Srpske, državnog parlamenta Bosne i Hercegovine, poslanici Skupštine AP Vojvodine i evropski parlamentarci.

„Izuzeti Kataloniju iz toga bez jasnog razloga je čudnovato“, zaključuje se u saopštenju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *