ČESTITAMO! Putin po četvrti put stupio na dužnost predsednika Rusije

Predsednik Rusije Vladimir Putin današnjim polaganjem zakletve u Velikom Kremljovskom dvorcu stupio je po četvrti put na predsedničku funkciju.

Putin je na predsedničkim izborima u martu dobio 76 odsto glasova.

Inauguraciji su prethodili subotnji protesti protiv Putina u Moskvi i drugim gradovima Rusije, na poziv opozicionera Alekseja Navaljnog, a pod parolom „On nam nije car“, kada je privedeno oko 1.600 osoba.

Svoj verovatno madat, posvetiće kako kaže, boljem životu Rusa.

Vladimir Putin pojavio se na svetskoj državnoj sceni iz senke, kao bivši agent KGB-a, zatim šef Federalne službe bezbednosti.

Javnosti tada potpuno nepoznat, bio je desna ruka Borisa Jeljcina, premijer Rusije, a zatim 1. januara 2000, zauzima predsednički tron. Osamnest godina kasnije on je i dalje na vrhu, četvrti put na mestu šefa države.

Prva dva mandata Vladimira Putina bila su najteža – ratovalo se protiv terorista u Čečeniji, nizale su se tragedije u školi u Beslanu, u pozorištu na Dubrovki, rat u Gruziji…

Čvrstom rukom, nepotkupljiv, doveo je u red tajkune koji su godinama krali državu. Komentatori navode da je, kada je Putin došao na vlast, u svim sferama društva bilo kao u Čečeniji: siromaštvo, beda i glad sa jedne strane, a sa druge – mito, korupcija i bahato bogaćenje pojedinaca.

Danas, Putin obećava da će svoj, moguće poslednji mandat, posvetiti poboljšanju životnog standarda i ekonomske moći Rusa.

Moskva je jedna od najskupljih svetskih prestonica, elitni biznis centar, ruski gas buši i gde burgija neće, a vojni budžet je taman za supersonične avione.

Predsednik Putin ima dovoljno vremena da sa Šojguom ode na pecanje.

Kada je pre gotovo dve decenije stupio na vlast, Rusima je rekao da je verovatno da će praviti greške, ali je obećao da će sa njima uvek igrati iskreno, otvorenih karata. Da mu veruju, govori 77 odsto dobijenih glasova na nedavnim predsedničkim izborima – koje je osvojio sasvim sam.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *