ČOVEK KOJI JE SRUŠIO SLOBU DOŠAO PO VUČIĆEVU GLAVU!

Metju Palmer, zvanično vršilac dužnosti zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD, a u stvari američki specijalac za Balkan, juče je došao u Srbiju da isporuči zahteve Vašingtona.

Palmer, koji je dve decenije službovao na Balkanu, juče se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Ovaj službenik Stejt departmenta došao je u tadašnju SR Jugoslaviju još 1998. godine i od tada do danas jedan je od ključnih igrača takozvane američke duboke države u našem regionu.

U tom periodu dogodili su se bombardovanje naše zemlje, atentat na premijera Đinđića, proglašenje kosovske nezavisnosti… A Palmer je sve vreme bio tu ili u okruženju…

Palmer se juče sastao sa Vučićem, a zvanično je saopšteno da su se složili da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti. No, poznavaoce njegovog lika i dela ni najmanje ne iznenađuje što je Amerika poslala upravo njega u odlučujućem momentu po pitanju dešavanja na Kosovu i Metohiji, te podsećaju da je Palmer, koji je u Stejt departmentu zadužen za Evropu i Evroaziju i koji već 20 godina „operiše“ na Balkanu, svojevremeno došao glave i tadašnjem predsedniku SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću.

– Palmer ima duboku ukorenjenost na ovom terenu, a Kosovo je sigurno njegova svakodnevna tema, te se njegov dolazak podudara sa stavom američke politike da treba da se vrati na velika vrata na Balkan, koji je bio u potpunosti zapostavljena tema poslednjih godina. Svakako, situacija je potpuno jasna, Amerika će izvršiti snažan pritisak na nas u vezi s Kosovom i predsedniku Vučiću neće biti nimalo jednostavno – smatra vojni analitičar Aleksandar Radić.

Naš sagovornik ističe da je jasno da je u pitanju pritisak kojim SAD jasno kaže da Kosovo treba da bude samostalno.

– Potpuno je jasno da će pritisak biti snažan, ali se Srbija ne može samostalno suprotstaviti vodećoj sili sveta, te je ovo sada veliki ispit za nas. Upravo zato u narednim mesecima spoljna politika mora da se vodi jako strpljivo i sa umećem – kaže Radić.

S druge strane, lider radikala Vojislav Šešelj nema sumnju da je Palmer samo eksponent dosadašnje američke politike prema Srbiji, od koje ne možemo ništa dobro očekivati.

– U to vreme, devedesetih, iz američke ambasade su tražili da se ministar za informisanje vidi sa nekim njihovim diplomatom, ali smo mi to odbili, uključujući i tadašnjeg predsednika države Slobodana Miloševića. No, svakako je nesporno da Palmer i sada nastavlja da sprovodi ovde antisrpsku politiku – ističe Šešelj.

Politički analitičar Branko Radun smatra da je zanimljivo da se sam vrh američke administracije ne bavi toliko Balkanom, već to prepuštaju upravo ljudima poput Palmera.

– Smatram da neće biti velikih lomova iako će biti pritisaka na Srbiju jer, kako god mi reagovali, oni će biti nezadovoljni i tražiće više – napominje on.

Palmer je i tokom NATO bombardovanja bio službenik Stejt departmenta zadužen za SR Jugoslaviju, a na toj poziciji je ostao do kraja sukoba na Kosovu. Tri puta je službovao u ambasadi SAD u Beogradu, a ovde je upoznao i suprugu Danicu Damjanović (devojačko).

Izvor: Republika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *