Crkva ne da Dačiću da podeli Kosovo!

Jedna od glavnih tema ovogodišnjeg Svetog arhijerejskog sabora SPC, koji je započet u Pećkoj patrijaršiji, a nastavljen u ponedeljak u Beogradu, jeste Kosovo i Metohija!

Odmah nakon molitvene liturgije u istorijskom sedištu SPC, patrijarh srpski Irinej i vladike započeli su diskusiju o Kosovu i konačan stav Crkve jeste da se u potpunosti protivi ideji o podeli Kosova, što već neko vreme predlaže Ivica Dačić, šef srpske diplomatije. I u saopštenju SPC objavljenom posle prvog dana zasedanja Sabora navodi se da je rešenje koje je po Dačićevom mišljenju najbolje – da deo Kosova u kojem žive Srbi treba da ostane u Srbiji, a da se drugi deo, u kojem žive Albanci, odvoji – za sve episkope SPC neprihvatljivo.

– Retko koja tema kao ta ujedinila je vladike, čak i okorele neistomišljenike, i svi su saglasni da je tako nešto van svake pameti! Niko od njih, pa ni sam patrijarh predlog o podeli Kosova ne bi blagoslovio. Loše ja pak što, osim što su najstrašnije ocrnili to rešenje, nisu imali da ponude neko drugo – kaže naš izvor iz vrha SPC.

To potvrđuje i samo saopštenje SPC u kojem se najavljuje da će se Crkva temom Kosova nadugo i naširoko baviti do samog kraja zasedanja Sabora.

– Srpska pravoslavna crkva, kao čuvar istorijskog, duhovnog i kulturnog identiteta našeg naroda, oseća se pozvanom da se na ovogodišnjem zasedanju Svetog arhijerejskog sabora najozbiljnije pozabavi trenutnom situacijom na Kosovu i Metohiji i prenese izuzetnu zabrinutost sveštenstva, monaštva i vernog naroda povodom sve češćih zvaničnih i nezvaničnih izjava u vezi sa konačnim statusom naše južne pokrajine. Sabor deli njihovu zabrinutost povodom učestalih izjava moćnih zemalja Zapada u kojima se otvoreno govori o nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i zbog različitih spekulacija o eventualnoj podeli južne srpske pokrajine. Tome naročito doprinose različiti oblici pritiska od strane kosovskih institucija, nepoštovanje zakona i elementarnih ljudskih prava, kao i sve učestalije uzurpiranje crkvene i privatne imovine. Imajući sve ovo u vidu, Sveti arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve će se temeljno baviti ovom temom na svom ovogodišnjem zasedanju i po njegovom završetku izdaće zvanično saopštenje – kaže se, između ostalog, u saopštenju.

Ovo nije prvi put da Dačićev predlog o razgraničenju Kosova bude osporavan. On je nedavno za „Alo!“ iskreno govorio da ga nimalo ne čude napadi na njega zbog predloga o podeli Kosova na srpsko i albansko, kao i da će Vladimir Putin i Rusija podržati čak i tu ideju ako ona bude zvaničan stav Srbije.

– Otkada sam pomenuo predlog o podeli Kosova, za koji mislim da je najbolje rešenje za Srbiju, izložen sam konstantnim napadima. Nazivaju me i izdajnikom, a nisam čuo nikoga da je predložio bilo koje drugo rešenje – rekao je šef srpske diplomatije.

– Otkako je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izašao sa konkretnim predlogom o pozivanju svih na unutrašnji dijalog o statusu Kosova i Metohije, samo čujem: „Ua, Vučiću!“, i „Ua, Dačiću!” Niko ništa konkretno da kaže – dodao je tada Dačić.

* Četiri opštine čine Sever Kosova: Severna Kosovska Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok

* Severno Kosovo ima neposrednu vezu sa centralnom Srbijom

* Površina severnog Kosova je oko 1.200 kvadratnih kilometara, što je nešto više od 11 odsto površine Kosova i Metohije

* Oko 60.000 Srba živi na severu Kosova

Izvor: Alo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *