CRNA STATISTIKA PORODIČNOG NASILJA: Trećina žena ubijena vatrenim oružjem

U Srbiji je godišnje od 2012. do 2016. bilo 30 do 40 ubistva žena u porodično – partnerskom kontekstu, a više od trećine ubistava je izvršeno vatrenim oružjem.

„Vođeni tim činjenicama, u Centru za istraživanje javnih politika pokrenut je projekat uz podršku holandske ambasade u okviru programa Matra, koji se bavi analizom zloupotrebe oružja u kontekstu nasilja u porodici“, rekla je novinarima u Kragujevcu stručni rukovodilac istraživačkog tima Danijela Spasić.

Ona je dodala da se kroz istraživanje nastoji da dokaže postojanje veze između posedovanja legalnog ili nelegalnog vatrenog oružja sa nasiljem u porodici kao i drugim nasiljem koje se završava smrtnim ishodom.

„Za poslednjih pet godina u Srbiji je ubijeno 170 žena u porodično-partnerskom odnosu, a njih 57 je ubijeno vatrenim oružjem“, navela je Spasićeva.

Prema evidenciji MUP, u tom periodu je u okviru porodice ubijeno 211 osoba, od čega su 133 žene, odnosno žene čine 63 odsto žrtava porodičnog nasilja u Srbiji.

U Srbiji u 40 odsto slučajeva žene stradaju od ruke supruga pretežno u zajedničkom životnom prostoru, a najčešće se radi o ženama starijim od 65 godina.

Značajan broj izvršilaca femicida je izvršio ili pokušao da izvrši samoubistvo.

„Kao sredstvo izvršenja ubistava najčešće je, u 60 odsto slučajeva, korišćeno vatreno oružje, koje su počinioci uglavnom držali bez dozvole“, navela je Spasićeva.

Istraživanje se baziralo na analizi baza podataka i intervjuima s predstavnicima državnih institucija i nevladinih organizacija.

U Kragujevcu je održana prva radionica o rezultatima istraživanja koji će uz 40 konkretnih preporuka Centra za istraživanje javnih politika biti predstavljeni na završnoj konferenciji projekta, u junu u Beogradu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *