Crveni krst uputio pomoć poplavljenima

Crveni krst Srbije uputio je danas pomoć za stanovništvo pogođenom bujičnim poplavama na teritoriji opština Vršac i Bela Crkva.

U saopštenju se navodi da se pomoć sastoji od hrane i sredstava za ličnu higijenu ukupne težine od 11.000 kg.

Pomoć je namenjena za 200 porodica koje su postradale od poplava u ovim opštinama.

Pomoć Crvenog krsta Srbije koja se danas upućuje u Vršac i Belu Crkvu sastoji se od 200 porodičnih paketa sredstava za ličnu higijenu, 200 porodičnih paketa hrane, 1.950 komada mesnih i ribljih konzervi, 100 komada ćebadi i 5.000 kg brašna

Crveni krst Srbije uputio je i 15 sušilica za vlažne zidove u opštine koje su pogođene poplavom.

Porodični paketi sredstava za ličnu higijenu u ovoj pošiljci su donacija UNICEF.

Pomoći ugroženim porodicama podeloće organizacije Crvenog krsta u opštinama koje su pogođene poplavom.

Pripadnici MUP-a i Sektora za vanredne situacije evakuisali su 155 osoba iz mesta Uljma kod Vršca, u kome je zbog obilnih padavina poplavljeno više desetina kuća, saopšteno je danas iz MUP-a.

Evakuisani meštani Uljme, kako navode smešteni su u Vršcu, Beloj Crkvi i Plandištu.

„Situacija u poplavljenom području je stabilna, a voda se polako povlači. Na terenu su i dalje pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i policije koji će nastaviti da pružaju pomoć stanovništvu i da prate situaciju“, ističe se u saopštenju MUP-a.

JP Putevi Srbije saopštilo je jutros da je normalizovan saobraćaj posle izlivanja vode na kolovoz na državnom putu I B reda broj 10, deonica Beograd-granični prelaz Vatin, u centru naseljenog mesta Uljma.

Zbog obilnih padavina koje su u juče u popodnevnim satima zahvatile okolinu Vršca, poplavljeno je više desetina kuća u mestima Uljma i Šušare, kao i lokalni put između ova dva mesta. Prema nezvaničnim saznanjima RTS-a, jedna starija žena se udavila.

„Situacija u mestima Uljma i Šušare, u kojima je usled obilnih padavina poplavljeno više desetina kuća je stabilna, a pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 42 osobe“, izjavio je sinoć zamenik načelnika Uprave za vatrogasno – spasilačke jedinice Dragan Dončevski.

Posle današnje bujične poplave situacija je mirna, a voda se polako povlači. Evakuisane su 42 osobe, a stanovništvu su obezbeđeni ishrana i smeštaj“, rekao je Dončevski.

Na terenu su, kako je naveo, pripadnici Sektora za vanredne situacije, Žandarmerije i policije opšte nadležnosti, koji će nastaviti da pružaju pomoć ugroženom stanovništvu i da prate situaciju.

Opštinski štab za vanredne situacije u Vršcu održao je vanrednu sednicu, a za sve one koji ne mogu da se vrate u svoje kuće biće obezbeđen smeštaj u Vršcu i Beloj Crkvi.

„Trenutno radimo na zbrinjavanju ljudi koji ne mogu da uđu u svoja domaćinstva. To su uglavnom trenutno najugroženija kategorija – deca i stara i iznemogla lica. Trudićemo se da uradimo sve što možemo da pronađemo smeštaj za sva lica kojima je on potreban“, kaže gradonačelnica Dragana Mitrović.

Zbog obilnih padavina poplavljen je deo auto-puta E-75 kod Umčara, a snimak toga objavljen je na društvenim mrežama.

Obilne padavine napravile su veće probleme i u okolini Kraljeva. U jednom delu naselja Kovači kod Kraljeva izlio se Kovački potok i poplavio više kuća. Kako prenosi RTS, voda je poplavila više kuće i jedan ugostiteljski objekat, a u jednom domaćinstvu potopljene su mašine u strugari.

Prema podacima Meteorološke stanice Kovanluk, palo je pet litara vodenog taloga po metru kvadratnom za samo pet minuta.

Inače, prema podacima Meteorološke stanice Kovanluk palo je pet litara vodenog taloga po metru kvadratnom i to za samo pet minuta. Jaka kiša i grmljavina zadesili su večeras i Beograd.

Prema prognozi meteorologa kiša će padati tokom cele noći, a ujutru bi trebalo da dodje do razvedravanja. Danas

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *