ČUDO NA HILANDARU: Putevi potopljeni i potpuno uništeni, manastir NETAKNUT!

Nezapamćene količine kiše pale su na grčko poluostrvo Halkidiki, na kojem se nalazi Sveta Gora, i potpuno uništile sve puteve oko manastira Hilandar!

 

Iako su zastrašujuće bujice gutale sve pred sobom i ostavljale pustoš, najveća srpska svetinja ostala je netaknuta.

Kiša je neprestano padala više od 24 sata, voda je odnosila delove makadamskih puteva i mostića koji vode ka manastiru, pa je sada prilaz svetinji onemogućen. Poplavljene su i brojne monaške bašte koje su monasi predano gajili. Zbog nevremena i oluje telefonska mreža je prekinuta, pa je manastir ostao odsečen od sveta.

Teolog Miloš Stojković, dobar poznavalac prilika na Hilandaru, kaže za Kurir da je sreća što su monasi bezbedni.

– Ovakvo strašno nevreme se nije dešavalo u letnjem periodu. Svi putevi oko Hilandara su oštećeni, a kiša je toliko padala da se na krovovima stvarala voda u ogromnoj količini, kao da je fontana. Ovde svaka jača kiša ošteti puteve, jer oni nisu asfaltni, nego makadamski. Monasi imaju zalihe hrane i vode za još nekoliko dana, ali je uništena telefonska mreža, što se dešava posle svake oluje ili nevremena – kaže Stojković i dodaje da će se razmere štete znati kad sve prođe.

Inače, prema vremenskoj prognozi i naredna dva dana se očekuju padavine, ali će posle toga kiša prestati.
Patrijarh srpski Irinej kaže za Kurir da će pokušati da stupi u kontakt s monasima sa Hilandara i da ga je ova vest veoma uznemirila.
– Nisam čuo za to, sada čujem od vas. Au, bože moj, bože moj. Toliko je kiše palo? Bože… Šta možemo da radimo. Žao mi je, to je veoma tužna vest. Jako tužna. Uznemirilo me je to, kako da nije.. Jako neprijatno, to je neka viša sila – rekao je patrijarh Irinej za naš list.

Izvor: Kurir

Foto: Hilandarski jeromonah Dositej

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *