ЧВРШЋЕ ПОВЕЗИВАЊЕ СРБИЈЕ И КИНЕ

ПОПОВИЋ И КИНЕСКА АМБАСАДОРКА БО: МИНИСТАРСКА КОНФЕРЕНЦИЈА О ИНОВАЦИЈАМА У БЕОГРАДУ, ШАНСА ЗА ЧВРШЋЕ ПОВЕЗИВАЊЕ ИНОВАЦИОНИХ КОМПАНИЈА ИЗ СРБИЈЕ И КИНЕ

– Четврта министарска конференција о иновацијама у оквиру механизма сарадње Кина-ЦИЕЗ, која ће бити одржана 8. и 9. октобра у Београду, биће прилика да се додатно учврсте односи Србије и Кине у области иновација и технолошког развоја, али и да се унапреди сарадња између српских и кинеских иновационих компанија која ће у будућности допринети дигитализацији српске економије и отварању нових високотехнолошких радних места у Републици Србији”, оцењено је на састанку који су одржали министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић и амбасадорка НР Кине у Србији,Чен Бо.

Поповић је указао да ова конференција има највиши политички и економски значај за Србију, те да она представља шансу да Србија потврди своју позицију једног од најважнијих технолошких партнера Кине у оквиру иницијативе ”Појас и пут”.

”Очекује се учешће 17 министара из земаља Централне и Источне Европе, али за нас посебну важност има долазак кинеског министра науке и технологије, Ванг Џганга, јер је то први пут да један кинески званичник тог ранга отвара конференцију о иновацијама у формату 17+1”, навео је Поповић.

Он је истакао да то показује да Кина придаје висок значај сарадњи са Србијом у области иновација.

”Очекујемо учешће више од 300 компанија из Кине, Србије и земаља Централне и Источне Европе, које ће у Београду представити своје иновационе идеје и технологије“, рекао је Поповић.

Он је најавио да ће на конференцији посебна пажња бити усмерена на промоцију Српско-кинеског индустријског парка у Београду, чији ће будући изглед и потенцијали бити представљени уз помоћ најсавременијих дигиталних технологија, какве до сада нису виђене у Србији.

”Захваљујући заједничкој визији развоја коју деле председник Србије Александар Вучић и председник Кине, Си Ђинпинг, Београд ће добити индустријски и високотехнолошки парк, који ће, када буде изграђен, бити центар најмодернијих технологија и научног и иновационог знања у овом делу Европе”, нагласио је Поповић.

Амбасадорка Бо захвалила је министру Поповићу на високом значају који Влада Републике Србије придаје развоју билатералне сарадње са Кином у области иновација.

Она је истакла да је предстојећа Четврта министарска конференција о иновацијама, коју заједнички организују Кина и Србија, догађај од високе важности за кинеску страну и том приликом изразила уверење да ће на конференцији бити донети политички закључци, и створена нова пословна партнерства, која ће додатно учврстити односе између Кине и Србије, али и осталих земаља које учествују у механизму сарадње Кина-ЦИЕЗ, у области иновација.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *