DA LI AMERIKA OKREĆE LEĐA KOSOVSKIM ALBANCIMA

 

 

Ko vlada u Prištini!?!

 

“Crna trojka“, odnosno Tači, Haradinaj i Veselji, ovog trenutka se bore za opastanak na kosovskoj političkoj sceni, ali i za opstanak uopšte

 

Ko od njih padne sa vlasti, jasno je, odgovaraće pred Specijalnim sudom za zločine koje su tokom rata počinili ostali. Kako šuškaju albanski izvori iz Prištine, verovatno će to biti Ramuš Haradinaj

Uoči jedanaeste godišnjice proglašenja tzv. Republike Kosovo, odnosi Prištine i Vašingtona gori su nego ikad do sad. Nakon što su privremene vlasti u Prištini, po ko zna koji put, odbile da povuku odluku o taksama od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, SAD su svom čedu jasno stavile do znanja ko je gazda!

Američke vlasti su saopštile da nijedan kosovski zvaničnik neće dobiti vizu za SAD, sve dok ne bude povučena odluka o taksama. Ramuš Haradinaj, tzv. premijer Kosova, rekao je da postoji mogućnost da njegova vlada padne. U slučaju prevremenih parlamentarnih izbora, tvrdi Haradinaj, odluka o taksama će ostati na snazi do juna.

U vladajućoj koaliciji došlo je do neslaganja u vezi sa taksama na srpsku robu, naročito posle pritisaka koji dolaze iz Amerike, međutim, tzv. kosovski premijer ne popušta. Kadri Veselji, bivši šef kosovske obaveštajne službe i tzv. predsednik parlamenta, smatra da je “prijateljstvo sa SAD“ iznad svega, a negde između redova, nije isključio mogućnost da se na predstojećim izborima kandiduje za premijera.

Sa druge strane, Haradinaj kaže da “Amerika ostaje njegova porodica i kad ne dele isto mišljenje“,  a u želji da se dodvori američkim mentorima, kojima se očigledno zamerio, rekao je da odluka o taksama nije usmerena protiv SAD, već protiv Srbije i Rusije.

-Oni koji žure da protumače naša dela kao da smo pokvarili odnose, ne znaju da nije tako – kad stojiš ispred Rusije nijedan odnos sa Amerikom ne možeš da pokvariš. Mi stojimo pred Rusijom. Takse nisu donete protiv Amerike, već protiv Rusije. Rusija i Srbija su radile na tome da nam povuku priznanja. – rekao je on za albanske medije i ponovio da će takse ostati na snazi do priznanja.  Nije se Haradinaj slučajno setio da kosovske Albance predstavi kao “branitelje“ Balkana od ruskog uticaja.

Nakon veličanstvene posete ruskog predsednika, Vladimira Putina, Srbiji i ordena “Aleksandra Nevskog“ koji je od Putina dobio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Albanci su shvatili da i Srbija ima svog zaštitnika. Upravo iz tog razloga, oni se trude da srpsko-rusko prijateljstvo predstave kao pokušaj Moskve da okupira Balkan, a Srbiju kao produženu ruku Rusije u regionu. Kosovski Albanci, istini za volju, nikada nisu krili da bez američke podrške ne bi mogli ni da pomisle da okupiraju južnu srpsku pokrajinu, a kamoli nešto više od toga.

-Narodi koji su se uskladili sa Amerikom stvorili su slobodan svet i postigli smo ono što smo nameravali -slobodu. Svaki Albanac, bilo ovde, bilo u drugim zemljama, kao i u dijaspori, doživljava Ameriku kao svoju porodicu. – tvrdi Haradinaj koji se nije libio da kod Milomira Marića u “Ćirilici“ kaže da tzv. Kosovo nema spoljnu politiku već radi onako kako kažu SAD. Nije teško zaključiti da je ruka koja daje uvek iznad one koja uzima, pa kako su Amerikaci, takođe, postigli ono što su nameravali, a to je vojna baza na Balkanu, odnosno Bondstil na KiM, počeli su da ucenjuju Albance i ponašaju se prema njima kao prema robovima.

Kad se pogleda unazad, jasno je da su kosovski Albanci dobili mnogo manje od onoga što su očekivali ili što im je bilo obećano: vojska tzv. Kosova je ostala na nivou odluke lokalne skupštine, vize i dalje nisu ukinute, Priština ni ovaj put nije uspela da postane članica INTERPOL-a, a iz Specijalnog suda za ratne zločine UČK su stigli prvi pozivi za saslušanja i pojedini komandanti ove terorističke jedinice su tajnim letom otišli putem Haga, jasno je zašto je albanske lidere u Prištini uhvatila panika.

Hašim Tači, tzv. predsednik Kosova, važi za čoveka koji ima podršku “sa strane“ i mnogi ga upoređuju za Milom Đukanovićem zbog toga što radi sve što mu naredi Zapad, ali i što  već decenijama uspešno uspeva sebi da obezbedi “leđa“.

Ramuš Haradinaj, jedan od vođa albanske mafije i ratni komandant, je čovek iz naroda koji je uspeo da od građevinskog radnika i izbacivača stigne do premijerske fotelje. Gledano očima prosečnog Albanca sa KiM, jeste jedan od onih koji je “preko trnja stigao do zvezda”.

Kadri Veselji, bivši obaveštajac i “čovek sa sto lica“, “nezvanični gospodar Kosova“, jeste jedan od onih likova kojima se predviđa svetla budućnost, ali o čijoj se prošlosti vrlo malo zna. “Crna trojka“, odnosno Tači, Haradinaj i Veselji, ovog trenutka se bore za opastanak na kosovskoj političkoj sceni, ali i za opstanak uopšte!

Ko od njih padne sa vlasti, jasno je, odgovaraće pred Specijalnim sudom za zločine koje su tokom rata počinili ostali. Kako šuškaju albanski izvori iz Prištine, verovatno će to biti Ramuš Haradinaj. Haradainaj, međutim, svestan da su njegovu vladu obeleželi skandali, štrajk medicinskih i prosvetnih radnika, porast plata zaposlenima u vladi,  zapošljvanje  u državnim institucijama “po babu i po stričevma“, zimovanja u najskupljim hotelima u Švajcarskoj i optužba za nasilje u porodici, rešio je da izvadi poslednjeg keca iz rukava – neće da odustane od taksi na srpsku robu, pa i sve da to i Amerika traži, sve dok Srbija ne prizna samoproglašeno Kosovo.

Zna Srbija, a zna i on sam da se to neće desiti. Ako uzmemo u obzir sve skandale koji su stavljeni na račun tzv. kosovske vlade, odluka o taksama je jedini adut, predizborno obećanje, odnosno šarena laža sa kojom Ramuš Haradinaj i njegova stranka pokušavaju da kupe još jedan mandat vlasti i slobode u Prištini. Ne može Srbija tu ništa, nažalost, jer se to odavno ne tiče Srbije, već se tiče borbe za prevlast, ali i borbe  za slobodu albanskih komandanata UČK u Prištini.

AFERA/MILICA DIVAC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *