Da li je Srbija ugrožena hakerskim napadom?

Državni sekretar ministarstva trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić kaže da sistemi u Srbiji u ovom trenutku nisu ugroženi od hakerskog napada koji je proteklog vikenda pogodio svet.

Potpuna zaštita od hakerskih napada, kako kaže, ne postoji, ali je Srbija preduzela korake kako bi se zaštitila u toj oblasti.

– Kada je u pitanju Srbija, opasnost u ovom momentu ne postoji. Mi imamo mehanizme i sisteme zaštite što se tiče ustanova od posebnog značaja, a kada je u pitanju privreda protokol o informacionoj bezbednosti svi morati da primenjuju – rekla je Matić za RTS.

Ona je podsetila da je proteklog vikenda na meti hakera bilo 150 zemalja, da je bilo ugroženo više od 200.000 korisnika, a da su na meti bili sistemi od posebnog značaja kao što su bolnice u Velikoj Britaniji što direktno ugrožava živote ljudi.

– Razvijaju se informacione tehnologije, sajber napadi napreduju tako da nema potpune zaštite. Izraelci su najdalje otišli u zaštiti i oni kažu nemoguće je u potpunosti zaštititi sistem. Svi operativni sistemi imaju slabosti – pojasnila je Matić.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *