DA LI SE OD VEČERAS GLAVNI GRAD ZATVARA: „Niko neće moći ni da uđe ni da izađe IZ BEOGRADA“?!

Na najavu da bi zbog naglog povećanja broja zaraženih korona virusom, posebno u Beogradu – čiji žitelji čine čak 80 odsto ukupnog broja zaraženih u Srbiji, moglo da dođe do potpunog zatvaranja glavnog grada, mnogi su se odmah zapitali kako bi izgledao život u „odsečenom“ gradu.

Prema iskustvima drugih svetskih metropola i brojnih gradova širom sveta, koji su ovu meru uvodili kako bi sprečili širenje zaraze u ostatku zemlje, sve što su činili podseća na mere koje smo mi već prošli uz dodatak da u ovom slučaju ne biste smeli da napustite svoje mesto prebivališta ili boravišta.

Šta to u stvari znači? Ukoliko ste stalno nastanjeni u Beogradu to bi značilo da uopšte ne biste smeli da ga napustite i nekud odete – ni na dan. Ukoliko u njemu samo boravite kao recimo student, to isto znači da ne biste smeli da idete u svoje rodno mesto sve dok je Beograd zatvoren niti da se u njega vratite ako ste otišli kući. 

Šta to u stvari znači? Ukoliko ste stalno nastanjeni u Beogradu to bi značilo da uopšte ne biste smeli da ga napustite i nekud odete – ni na dan. Ukoliko u njemu samo boravite kao recimo student, to isto znači da ne biste smeli da idete u svoje rodno mesto sve dok je Beograd zatvoren niti da se u njega vratite ako ste otišli kući.

Mnoge od zemalja zatvarale su pojedine gradove kako bi sasekle širenje korone a najpoznatiji primeri ove mere su kineski Vuhan i italijanski Milano.

Žitelji tih gradova nisu smeli da ih napuste tokom trajanja mere, ali niko sa strane nije smeo da uđe u njih osim dostavnih vozila za hranu i osnovne životne potrepštine. Prevoz nije radio, ljudi nisu išli na posao osim radnika hitnih službi, vojske i policije, sedeli su kod svojih kuća kako bi se zaraza zaustavila.

Žitelji Milana smeli su samo do radnje i apoteke – najviše do 300 metara od mesta stanovanja i to samo 1 član porodice uz veoma kratko zadržavanje napolju, za sve ostalo morali su da imaju dozvolu i svoj prevoz, jer javni nije radio.

Ovo su svetska iskustva, koja smo mi već prošli u prvom talasu korone tkao da ostaje da večeras vidimo da li bi Beograd bio samo izolovan a unutar njega život tekao normalno ili bi bile uvedene strože mere, nalik onima koje smo proletos prošli po uvođenju vanrednog stanja.

Izvor: Kurir

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *